Hogyan gyorsítható fel a regeneráció napégés után?

Forrás: Marie Claire
A nap okozta leégés a bőrünk reakciója a Napból áradó, káros ultraibolya sugárzásra. Ilyenkor a bőrünk kipirosodik, és érzékeny lesz, húzódik minden mozdulatra. Egy idő után pedig elkezd lehámlani, esetleg viszketni is.

A legtöbb esetben kisebb mértékű a napégés okozta fájdalom vagy betegség, de előfordulhat olyan erős napégés is, amely után bőrünk felhólyagosodhat. A durva napégést kísérheti szédülés, fáradékonyság, hányinger is.

elements.envato.com

Mit tegyünk a napégés kezelése során?

Az égett bőrnek jót tesz és jól is esik a hűtés. Javasolt ilyenkor hideg vizes törölközőt tenni a felületre. Hűsítő hatású még a hideg tejbe vagy joghurtba mártott rongy az érzékeny területen. A tejtermékek rendkívül jól hűsítenek, zsírtartalmuk pedig segít a bőr szárazságán, húzódásán.

Fontos, hogy hagyjuk a bőrfelületet levegőt kapni, ezért javasolt könnyű állagú hidratáló krémet vagy gyulladáscsökkentő krémet használni. Sokan az aloe vera jótékony hatásában hisznek. Ez a növény rengeteg ásványi anyagot, vitamint tartalmaz, amelyeknek gyógyító, hűsítő és regeneráló erejük van.

A napégés elleni krémek többségének alkotóeleme az aloe vera, de akár otthon is ültethetünk ilyen növényt. Egyszerűen nyomjuk ki a leveléből a gélt, és azzal kenjük be az érintett bőrrészt.

elements.envato.com

Miket kerüljünk el a napégés elleni kezelésben?

Ne használjunk szárító hatású termékeket napégés ellen, például kerüljük a sós vagy szódabikarbónás fürdőket. Napégett bőrünkre ne tegyünk glikolsavas vagy szalicilsavas krémeket, szérumokat, vagy különböző olajakat, amíg teljesen meg nem gyógyult. Továbbá nem tanácsolt fürdésnél vagy zuhanyzásnál forró fürdőt venni, és szivaccsal dörzsölni az érzékeny területet.

Amíg bőrünk gyógyul, javasolt kerülni a smink használatát, mert a kozmetikumokban lévő összetevők akár tovább irritálhatják a bőrünket. Emellett a smink meggátolja a bőr levegőhöz jutását, amely miatt sokkal lassabb lehet a gyógyulási idő. A sminkeléshez használt szivacsok könnyen szétszórhatják a kórokozókat, amelyek miatt a bőrfelület hajlamosabb lesz további gyulladásokra.

Mit tehetünk a gyorsabb eredményért?

A fentebb említett házi praktikák természetesen a tüneteket enyhítik, de nem okoznak megoldást egyik percről a másikra. Azonban, ha a napégést követő néhány napban sok folyadékot fogyasztunk és kerüljük a napfényt, akkor a gyógyulási folyamat rövidebb lehet.

elements.envato.com

Viszont, ha nagy fájdalmaink vannak, akkor érdemes orvoshoz és gyógyszertárba mennünk. Érdemes ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítót és gyulladáscsökkentőt bevennünk.

A napégés kezelésére bár vannak módszerek és megoldások, mégis a legjobb módszer az, ha megpróbálunk nem leégni. Ezért érdemes mindig fényvédőt és naptejet használni, amikor csak kint töltünk a napon egy kis vagy épp több időt.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!