Mit tehetünk a gyermekkori napszúrás ellen?

Forrás: Semmelweis Egyetem
A gyerekek életkorukból adódóan fokozottabban ki vannak téve a nyári, magas hőmérsékletnek, az erős napsütés káros hatásainak, melyek komoly egészségügyi kockázattal járnak, akár súlyossá is válhatnak – mondja dr. Krivácsy Péter. A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztályának vezetője hozzátette: a kellő odafigyelés és a fokozott szülői felügyelet minden esetben nélkülözhetetlen.

Érdemes tisztában lenni azzal, mit tehetünk akkor, ha kánikula idején a szabadban játszó gyerek rosszul lesz, szédül, netán hányingere van, vagy elájul. A tünetek megjelenésekor ellenőrizzük az érintett légzését, reagál-e a környezetére, mérjük fel a tudatállapotát, bágyadt vagy aluszékony, milyen a bőre: sápadt, verejtékes esetleg forró.

A panaszok pontos meghatározásával ugyanis eldönthetjük mit tegyünk: enyhítsük otthon a tüneteket, forduljunk orvoshoz, vagy hívjunk mentőt? Bizonyos jelek felhívhatják a figyelmünket az egyes állapotokra.

Napszúrás, a huzamosabb idejű napon tartózkodás esetén alakul ki, fejfájással, rossz közérzettel, szédüléssel, hányingerrel és hányással jár együtt és viszonylag gyakori kórkép – mondja dr. Krivácsy Péter. Amennyiben ezeket a tüneteket észleljük, vigyük a gyereket hűvös helyre, tegyünk a homlokára vizes borogatást és helyezzük teljes nyugalomba – teszi hozzá.

Szükség esetén adjunk fájdalomcsillapítót és figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre! Ha többszöri hányás, nem múló fejfájás lépne fel, és az általános közérzet nem javulna, forduljunk orvoshoz!

 A levertség, a túlzott izzadás, a száraz nyálkahártyák, a kiszáradás jelei, a kevés vagy sűrű vizelet vagy az ájulás azt mutatják, hogy nem ittunk eleget, azaz a panaszokat a szervezet folyadékhiánya okozza.

Hőkimerülés esetében ugyanis szervezetünk vízraktárai kimerülnek, ezért ilyenkor kiemelten figyelni kell a folyadék pótlására. Vízzel hígított almalevet, házilag készített limonádét, izoitalt (sport ital) vagy patikában és drogériában egyaránt kapható ORS-t (Orális Rehidrációs folyadék) adjunk a gyereknek, melyekkel biztosítani tudjuk a megfelelő só és cukorpótlást a szervezet számára – javasolja a főorvos.

Azonban, ha a panaszok nem múlnak és a folyadék pótlása is nehezen megy, vigyük orvoshoz.

Hőguta esetén az első tünet az egyre emelkedő akár 40-41 fokos testhőmérséklet, a fejfájás, a meleg, száraz, kipirult bőr.

Figyelmeztető jel, hogy nem jelentkezik izzadás ellentétben a hőkimerüléssel, amely túlzott izzadással jár. Emellett szaporává válik a szívverés, kapkodó lesz a légzés, hányinger és hányás léphet fel.

A rohamosan romló folyamat tudatzavart okozhat, ami eszméletvesztésig is fokozódhat, sokkos állapot alakulhat ki. Ezeknél a tüneteknél azonnal mentőt kell hívni, a testhőmérséklet normalizálása érdekében pedig az egész test langyos vizes hűtését el kell kezdeni – figyelmeztet a szakember.

Ez az életveszélyes állapot akkor jelentkezik, ha a szervezet a nagy melegben nem képes a hőleadásra, azáltal túlmelegszik, az alapvető anyagcsere folyamatok pedig ennek következtében felborulnak.

Kerüljük a direkt napfényt 11-15 óra között! Viseljünk sapkát, szellős, világos ruhát! Használjunk magas faktorszámú fényvédő krémet! Figyeljünk a folyamatos folyadékpótlásra, például: vízzel hígított almalé, házilag készített limonádé, izoital (sport ital).

 

Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem, elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!