Egy 19 éves fiúnál diagnosztizálták az Alzheimer-kórt

2023. 08. 01.
Forrás: hvg.hu
A pekingi Capital Orvosi Egyetem neurológusai Alzheimer-kórral diagnosztizáltak egy 19 éves fiatalt, így ő a világ legfiatalabb ismert betege – írja a ScienceAlert. A páciensnek 17 éves kora körül kezdett el romlani a memóriája, a kognitív zavarok pedig csak súlyosbodtak azóta.

A vizsgálatok során kiderült, a fiú agyának hippokampusza zsugorodni kezdett, az agy-gerincvelői folyadékból pedig a betegség leggyakoribb markereit sikerült kimutatni. A ScienceAlert megjegyzi: bár az Alzheimer-kórt elsősorban az idősek betegségének tartják, az összes diagnosztizált eset 10 százaléka a 65 éven aluliakat érinti.

Szinte minden olyan 30 év alatti ember, akit a betegséggel diagnosztizálnak, valamilyen génmutációt hordoz. Minél fiatalabb valaki, annál nagyobb a valószínűsége, hogy hibás a gén, amit örökölt. Ebben az esetben azonban a kutatók sem hibás géneket, sem génmutációra utaló jeleket nem találtak – írják a kutatók a Journal of Alzheimer's Disease című tudományos lapban megjelent publikációban.

A kínai eset előtt a világ legfiatalabb Alzheimer-kóros betege egy 21 éves fiatal volt. Nála a PSEN1 génmutáció okozta a betegség kialakulását, amely abnormális fehérje-felhalmozódást okoz az agyban, és olyan plakkokat képez, ami kifejezetten jellemző a betegségre.

A most diagnosztizált 19 éves fiú családjában nem találtak hibás gént, ugyanakkor a betegnek nem volt sem fejsérülése, sem más problémája, ami megmagyarázta volna a betegség kialakulását, és a kognitív képességek hirtelen hanyatlását.

Két évvel ezelőtt, amikor a problémák elkezdődtek, a fiatal nehezen tudott koncentrálni az órán, az olvasás nehézkessé vált a számára, és a rövid távú memóriája is romlott. Előfordult, hogy nem emlékezett arra, mi történt vele egy nappal korábban, a dolgait pedig sokszor elhagyta. A kognitív hanyatlása végül olyan súlyossá vált, hogy a középiskolát már nem tudta befejezni, igaz, az önálló életre még képes volt.

Az orvosok memóriaklinikára küldték, ahol kiderült, hogy a memóriája 82 százalékkal, a rövid távú memóriája pedig 87 százalékkal volt gyengébb, mint a kortársainak.

Csienping Csia, a beteg neurológusa és a tanulmány szerzője szerint semmilyen génmutáció nem utal a betegség kialakulására, ezért át kell gondolnunk mindazt, amit a betegség kialakulásáról gondolunk.

A kutató kiemelte: a fiatalkori demencia kialakulásának megértése a jövőbeni kutatások egyik legfontosabb feladata lesz.

Nemrég egyébként sikerült kifejleszteni egy új gyógyszert, ami segíthet a betegeknek időt nyerni a betegséggel szemben. Meggyógyítani azonban továbbra sem tudja azt.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!