Nem vagy rossz anya, ha nehezen kötődsz a babádhoz

2023. 07. 29.
Forrás: Marie Claire
Több mint 10-ből 1 nőnek alakul nehezen a kötődés újszülött gyermekével, az újdonsült anyák többsége nem kapott információt és segítséget ezzel kapcsolatban a szülés után. Számos tényező hatással lehet az anya-gyermek kötődésre a várandósságtól a szülésen át az anya testi-lelki egészségéig és múltbeli traumákig, mint például a korábbi vetélések.

A megkérdezett nők közel háromnegyede (73 százalék) mondta azt a reprezentatív kutatásban, hogy nem kaptak információt, tanácsot a gyermekükkel való korai kötődéssel kapcsolatban a szülést követő hetekben. 

A társadalom elvárja, hogy a nők élvezzék a terhességet, azt sugallják, hogy a kötődés automatikusan megtörténik a szülés után. Emiatt rengeteg nőnek van bűntudata és fél, mert ez náluk nem így alakult, derült ki a Parent-Infant Foundation által készített vizsgálatból.

elements.envato.com

Mi befolyásolja az anya-gyermek kötődést?

Számos tényező hatással lehet az anya-gyermek kötődésre a várandósságtól a szülésen át az anya testi-lelki egészségéig és múltbeli traumákig, mint például a korábbi vetélések. Tamora Langley, a közvéleménykutatást végző alapítvány vezetője elmondta: „Megértjük, hogy az egészségügyi dolgozók túlterheltek, ám az érzelmi-mentális jóllét ellenőrzése a szülés után pont olyan fontos és szükséges lenne, mint a fizikai jóllété”

„A szülőknek, akik küzdenek az újszülöttel való egészséges érzelmi kötődés kialakulásával, támogatásra lenne szükségük. Ám ehhez még az első lépcsőfok is hiányzik: egyáltalán merjenek segítséget kérni, elmondani, mit éreznek, és ne kelljen félniük attól, hogy megszégyenítik őket ezért. Ideje lenne leszámolni a tökéletes szülő mítoszával. Így már a várandósság alatt mernének segítséget kérni a nők, ha szükségük van rá.”

Egy anya, aki részt vett a kutatásban, azt mondta, „annak ellenére, hogy az egészséges várandóssága előtt több vetélése is volt, senki sem értette és egyáltalán nem említette, hogy nehezebben alakulhat ki a kötődés kisbabájával.”
„Azt hittem, velem van baj, mert nem szerettem azonnal a fiamat, és mindenki azt mondta, hogy a szülés a legcsodálatosabb, legvarázslatosabb dolog a világon” – mondta egy másik anya.

A kutatásból kiderült, hogy a nők 71 százaléka érezte úgy, több segítségre lett volna szüksége a terhesség alatti kötődés támogatására, míg 64 százalék nyilatkozott úgy, hogy senki sem beszélt nekik a terhesgondozás alatt a kötődésről.

elements.envato.com

Hogyan erősíthető a kötődés az újszülöttel?

A szakemberek szerint nem feltétlenül az a legjobb megoldás, ha már a szülés előtt arra készülnek a kismamák, hogy esetleg nem alakul ki a kötődés a kisbabájukkal. Azt viszont nagyon fontos lenne tudniuk, a szülés után hogyan erősíthetik az újszülöttel az anya-gyermek kötődést. 

A leghatásosabb mód a testkontaktus a babával. A szülés utáni aranyóra, amikor bőr a bőrön pihen a baba az anya mellei között a szülés után, nem véletlenül fontos. De a közvetlen bőrkontaktus a későbbi napokban is hozzájárul a kötődés erősödéséhez és kialakulásához anya és gyermek között.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!