A stressztől a bőrünk is megbetegedhet

Forrás: Sajtóközlemény
Pikkelysömör, akne, herpesz, ekcéma, csalánkiütés – csak néhány bőrbetegség, ami mindannyiunk életét megkeserítheti. De azt talán csak kevesen tudják, hogy ezek mind olyan bőrproblémák, amelyek megjelenhetnek vagy súlyosbodhatnak a megterhelő életesemények, a stressz, szorongás és depresszió hatására.

Megterhelő a stressz mértéke, ha az az egyéni megküzdési mechanizmusunkon túlmutat. Hogy kinek mi jelent igazán megterhelést és mi vált ki megterhelő mértékű stresszt, szorongást, vagy depressziót, az teljesen egyéni.

Például gyakori kiváltók lehetnek a munkahelyi stressz, párkapcsolati nehézségek, veszteségélmények – és bizony az arra hajlamos személyeknél a megterhelő életesemények, főleg, ha krónikusan fönnállnak, előidézhetnek testi tüneteket, gyakran különféle bőrproblémákat, bőrbetegségeket is.

Derma Soul

Stressz és érzelmileg megterhelő életesemények tünetfokozó hatásúak lehetnek

Az érzelmi megterhelés, túlzott mértékű stresszt jelent testileg-lelkileg, melyek fizikai tüneteket is okozhatnak.

„Kutatási adatok szerint a bőrbetegséggel élők kétharmadára jellemző, hogy valamilyen stresszhatás jelentősen közrejátszott a bőrtüneteik kiújulásában és fennmaradásában. Körükben gyakoriak a különféle szorongásos zavarok, valamint a depresszió és a testképzavar.

Tehát a krónikus bőrbetegséggel élőknél a stresszhatások és pszichés faktorok jelentősége óriási, ami könnyen megérthető, hiszen a bőrünk és a mentális működéseinket meghatározó idegrendszerünk magzati életkorunktól kezdődően szoros egymásra hatásban működnek egymással.

Ugyanabból az ektodermális csíralemezből alakulnak ki, és ez a szoros összehuzalozottság egész életünk során fennáll.” – árulta el Német Borbála, integratív pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus.

A szakember szerint mivel a bőrbetegségek háttere igen komplex, ezért komplex kezelést is kíván meg, esetenként többféle szakma, mint például bőrgyógyász-, szakpszichológus, dietetikus, időnként belgyógyász, endokrinológus, vagy neurológus közreműködésével.

Derma Soul

A tüneti kezelés mellett a stresszcsökkentés, stresszkezelés és a stresszes élethelyzetekkel való megküzdés fejlesztése ritkán kap figyelmet a bőrproblémával élőknél.

Ennek hiányában az érintettek gyakran elégedetlenek maradnak az orvosi kezelésükkel, vissza-visszatérnek nem szűnő tüneteikkel.

„Igy született meg a pszichodermatológiai támogató program ötlete, mert úgy gondoljuk, hogy a stressz hatására felerősödő testi tünetekkel élők támogatása nem nélkülözheti a stresszel való megküzdés képességének komplex fejlesztését.

Kezdeményezésünk figyelembe veszi, hogy a stresszhatások a bőrbetegségre hajlamos személyeknél kiválthatják a bőrtüneteket. Másrészt, bizonyos bőrbetegségek fennállása önmagában is gyakran olyan stressztényező, amely pszichés és társas megterhelődéssel jár, s növelheti az esélyét a szorongásos-, hangulat-, és testképzavarok fellépésének.

Fontos célunk, hogy minél több bőrgyógyászati centrumban integráljuk Életminőség-felmérésünk alkalmazását, hogy egyre több segítséget kérő ember pszichoszomatikus érintettségének mértékét és kiegészítő ellátás igényét segítsen pontosítani.

Bízunk benne, hogy ezzel egyaránt támogatni tudjuk az érintettek jóllétét és életminőség javulását, mind pedig dermatológus kollégáink munkáját.” – tette hozzá Német Borbála.

Fontos megjegyezni, hogy megfelelő kezelési terv meghatározásához első körben bőrgyógyász szakorvos által végzett kivizsgálásra van szükség, hiszen nem minden bőrbetegség függ össze a stressz tényezőkkel. 

Már fotó alapján is tud diagnosztizálni az orvos

Ma Magyarországon már van lehetőség arra, hogy ha valamilyen bőrproblémánk van, akkor azt csupán néhány óra leforgása alatt, online, úgynevezett digitális bőrgyógyászati klinikán keresztül kezeltessük. A mesterséges intelligencia felhasználásával dolgozó bőrgyógyász szakorvosok gyors diagnózissal és kezelési javaslatokkal, e-recepttel támogatják az odafordulót.

Derma Soul

Ráadásul a szakorovosok és a  pszichodermatológiai támogató program szakembereinek együttműködése komplexebb ellátást tesz lehetővé.

A két szakma együttműködésének keretében olyan bőrgyógyászati életminőség-, valamint a stressz mértékét vizsgáló kérdőívet építettek be a kezelésbe, ami segíthet a megterhelő stressz mértékének és a bőrprobléma okozta lelki megterhelődés azonosításában, azaz a bőrbetegséggel élők pszichoszomatikus jellegének első, gyors kiszűrésében és megfelelő támogatásában is.

Több idő marad az emberre

Az egészségügy hatalmas gépzetként működik, ahol a betegeknek rengeteget kell várnia, az orvosok pedig túlterheltek. Emiatt előfordul, hogy a lélektani folyamatok és azok kezelése háttérbe szorul.

A digitális bőrgyógyászati klinikának köszönhetően most először van lehetőség arra, hogy az orvosok leterheltsége csökkenjen és hatékonyságuk növekedjen, valamint a betegeknek csak néhány órát kell várnia a diagnózisra a több hetes, vagy akár hónapos várólisták és a hosszadalmas sorban állás helyett.

A felszabaduló időben előtérbe kerülhet az ember és az a lélektani munka, amelyet a mesterséges intelligencia nem tud kiváltani, de az egészség szempontjából legalább olyan fontos, mint a megfelelő diagnózis és kezelési módszerek.

 

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!