A szomorú dalok jót tesznek az egészségnek

Forrás: Marie Claire
A Yale Egyetemen végezték azt a szomorú dalokkal kapcsolatos vizsgálatot, mely során megfigyelték, hogy a melankólikus dallamok valóban lehangolóak lehetnek, ugyanakkor jó hatással vannak az ember mentális egészségére, mivel segítik a kapcsolódást és kötődést.

Azt már sok kutatás bebizonyította, hogy a zenehallgatás jót tesz az egészségnek, a gyerekek intelligensebbek lehetnek tőle és a produktivitásunkat is növeli. Egy friss kutatás most azt derítette ki, hogy igenis jót tesz, ha szomorú dalokat hallgatunk.

Nem leszünk tőle depressziósak, nem árt, ha szakítás után bömböltetjük az I Will Always Love You-t. Sőt, kifejezetten egészséges!

elements.envato.com

Dr. Joshua Knobe, a Yale Egyetem kísérleti filozófia és pszichológia szakértője publikálta azt a tanulmányt, mely szerint nem azért hallgatjuk a szomorú dalokat, amikor lehangoltak vagyunk, hogy az önsajnálatban dagonyázzunk. Ezek a zeneszámok ugyanis segítenek, hogy érezzük a többi emberhez való kapcsolódást, kötődést.

Knobe párja egy indie rock zenész, aki „szívszaggató dalokat ír, amitől szörnyen érzik magukat az emberek, és mégis, valahogy sokkal jobban”, mondta a kutató arról, miért döntött úgy, hogy jobban megvizsgálja, milyen hatással vannak az emberekre a szomorú számok.

Ezért érezzük jobban magunkat a szomorú daloktól 

Az eredmények azt mutatják, hogy a hallgatóban olyan érzelmeket váltanak ki a lehangoló dalok, melyektől erősödik bennük a többi emberhez való kötődés. „Ez nagyban köszönhető annak, amiről ezek a zeneszámok szólnak. Konkrétan a szerelemről, extázisról, magányról, szomorúságról és bánatról” – magyarázta Knobe.

elements.envato.com

Elszigeteltség helyett kapcsolódás

„Úgy érezzük, egyedül vagyunk, elszigetelten – mondta Knobe. – Aztán elkezdjük hallgatni a szomorú számokat, és érezzük, hogy nem is vagyunk annyira egyedül.”

A dalok hatására különlegesnek érezzük magunkat, mert olyan, mintha hozzánk, rólunk szólna. Azt érezzük, van valaki, aki megért minket, megérti, min megyünk keresztül, osztozunk valamiben. Ennél fontosabb dolog pedig nem létezik az ember számára.

 

Borítókép: elements.envato.com 

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!