Láthatatlan veszélyek

Nyáron nemcsak könnyedebb ruhákat hordunk, de meggondolatlanabbak is vagyunk, ha a higiéniáról van szó. Pedig ilyenkor különösen fontos erre odafigyelni, mivel a meleg időjárás és a magas páratartalom kedvező környezetet teremthet a baktériumok és egyéb kórokozók szaporodásához. Dr. Szandányi Rékával, a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosával beszélgettünk.

A nyár az utazás, a strandolás időszaka, és ilyenkor még gyakrabban kell igénybe vennünk nyilvános WC-t, zuhanyzót. Számos hiedelem létezik arról, hogy sokféle intim területet érintő betegséggel lehet ezeken a helyeken megfertőződni. Mi ebből az igazság?

Dr. Szandányi RékaSzéles körben elterjedt tévhit, hogy az intim fertőzések WC-ülőkéről vagy akár az úszómedencében terjednek. Ezeket a betegségek – amiket ma már elegánsan egy angol betűszóval STD-nek (Sexually Transmitted Diseases) szoktunk nevezni –, ahogy a nevük is mutatja, kizárólag szexuális úton terjednek. Ennek az az oka, hogy ezek a kórokozók rendkívül érzékenyek, ha kikerülnek az emberi szervezetből, akár másodpercek alatt elpusztulnak.

De arra azért gondolni kell, különösen a nyári hónapokban, hogy nem csak nemi úton terjedő fertőzések léteznek. Ajánlatos az alapvető higiénés szabályokat betartani – azokat, amiket már az óvodában megtanultunk. Ha kezet mosunk WC-használat előtt-után és étkezés előtt, akkor elsősorban a gyomor és bélrendszeri problémákat, illetve a bőr fertőzéseit előzhetjük meg. Mindkettőre nagyobb az esély nyáron, ilyenkor a konyha, a hűtő is potenciális veszélyforrás, nem árt ezeket is időnként fertőtleníteni.

Amit sokan figyelmen kívül hagynak, pedig gyakorta gondot okozhat, az a nedves fürdőruha és törölköző. Különösen ez utóbbi nedvszívó anyaga alkalmas arra, hogy baktériumok vagy gombák szaporodjanak el benne, illetve a HPV is hosszú ideig kimutatható a törölközővel lesodródott sejtekben, azért ajánlatos száraz és lehetőleg tiszta, friss törölköző használata.

A koronavírus-járvány alatt váltak népszerűvé az alkoholos kézfertőtlenítők, azonban ezek használatát sokan túlzásba vitték, ráadásul lehetett olyan esetekről is hallani, hogy arcon és hajon is alkalmazták. Mennyire ajánlott ezeknek a napi szintű használata?

Az alkoholos kézfertőtlenítéssel az a baj, hogy nagyon kiszárítja a bőrt. Sosem szabad elfelejteni, hogy a bőrünkönállóan, külső segítség nélkül is képes védekezni a kórokozók ellen. Van egy saját flórája, és van egy olyan nagyon hasznos kis lipidrétege, amely szinte köpenyt alkot a testünk körül, és ezt nem érdemes megbontani. Tökéletesen fel vagyunk vértezve számos baktérium és vírus ellen, amelyekkel egyébként nap mint nap érintkezünk.

elements.envato.com

Sajnos ezt a védőréteget az alkoholos kézfertőtlenítővel tönkre tudjuk tenni, ezért a használata után ajánlott a bőrt visszazsírozni, érdemes mindig magunknál tartani valamilyen hidratáló krémet. Arcra, hajra, intim területekre pedig soha nem kenjünk ezekből a fertőtlenítőkből!

Sokat hallani mostanában a herpeszvírusról. Hogyan terjed ez a kellemetlen betegség?

A herpesz a bőrtünettel való közvetlen érintkezéssel, vagy ha nedvedzik, azzal a váladékkal, apró sérüléseken keresztül terjed, így a közös kulacsból ivás, vagy az evőeszköz közös használata, esetleg fogkefe, rúzs, borotva kölcsönzése is a fertőzés forrása lehet. Ezt a vírust mindenki csak egyszer tudja elkapni, ha valaki átesik a herpeszfertőzésen, akkor a vírus élete végéig benne marad. Vagy az ajakon vagy a nemiszerven okoz tünetet, és különös módon mindig ugyanott újul ki. A gerincvelő melletti dúcokban lappang, és időnként előjön, ráadásul az érzőidegek mentén, ettől tud olyan rettentően fájdalmas lenni néha.

elements.envato.com

Egy roppant kellemetlen betegségről van szó, és bár nem halálos, de nagyon megkeseríti annak az életét, akinél gyakran, akár havonta kiújul. Hosszú távú gyógyszeres kezelést szoktunk alkalmazni ilyen esetekre, amivel ugyan nem tudjuk teljesen kiirtani a vírust a szervezetből, de vissza lehet szorítani. A herpeszvírus ellen nem igazán lehet védekezni, az alapszabály az, hogy ha valakinek tünete van, kerülni kell mindenféle intimitást, a higiénés szabályokat pedig fokozottan be kell tartani.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!