Csalán: az ősidők óta alkalmazott gyógynövény

Forrás: greendex.hu
A csalán ősidők óta ismert, sokoldalúan alkalmazott gyógynövény. Jótékony hatásait tekintve tisztít, salaktalanít, gyulladást csökkent, lázat csillapít, köszvényt, reumát, bőrbajokat gyógyít. Lássuk a csípős „gyomnövény” érdekességeit!

A csalán (csolyán) elnevezést valójában több faj gyűjtőneveként használjuk. Ezek azonban az ajakos virágú árvacsalánoktól virágszerkezetükben alapvetően különböznek. Elterjedési területe egész Európa, Magyarországon is mindenütt találkozni vele. Élőhelyei az üde, nedves erdők, vágások, szurdokerdők, gyomtársulások és mocsarak.

freepik.com

Csalántörténelem

A növény és az ember kapcsolatának múltjára régészeti leletek is utalnak, ugyanis bronzkori sírokból csalánból készült halotti leplek maradványai kerültek elő. A feljegyzések tanúsága szerint a görögök már gyógynövényként ismerték, külsőleg kígyóharapás és skorpiócsípés, belsőleg egyes mérgezések gyógyítására használták.

A melegebb égtájról származó római légiósok a hidegebb, északi tájakon csalánlevelekkel ostorozták magukat és a sorozatos csaláncsípésektől a bőr valóban fel is melegedett. A történelemkönyvek őrzik azt a tényt is, hogy a csalánszövetet az I. világháború idején a központi hatalmak katonáinak egyenruhájához is felhasználták.

Tudta-e?

A csalánlevéltea régóta használatos a népi gyógyászatban. Ezerféle problémára ajánlják a csalánleveleket: vérszegénységre, belső vérzésekre, húgyúti fertőzésekre, prosztatamegnagyobbodásra, ekcémára, továbbá ízületi gyulladásra és zsíros hajra is.

  • Húgyúti tisztításra 10 napon keresztül napi 2 csészével kell fogyasztani az étkezések között.
  • Lázcsillapításra naponta 3 csészével az étkezések között.
  • Gyomor- és bélhurut esetén, gyulladáscsökkentésre naponta egy csészével fogyasszuk 3-4 napon keresztül!

elements.envato.com

  • Vérképzésre naponta egy csészével éhgyomorra.
  • Prosztatamegnagyobbodásra napi egy csészével a reggeli órákban.
  • Székrekedésre este egy csészével.
  • Az emésztés javítására egy hónapig minden reggel egy csészével.
  • Máj- és epebántalmakra reggel éhgyomorra minden másnap egy csészével egy hónapon keresztül.
  • A lép betegségeire egy hétig minden nap egy csészével fogyasszuk!

Friss csalánból csalánlevet is készíthetünk: préseljük ki gyümölcscentrifugában egy tálkányi friss hajtás levét, és keverjük össze egy pohár vízzel! Két adagban igyuk meg étkezés előtt! Ezzel ekcémát és pikkelysömört kezelhetünk.

Ülőfürdőként aranyeret, reumát gyógyít. Hajhullás, korpásodás, hajzsírosodás ellen hajunkat öblíthetjük a szűrt teájával. A csalán azonban nem alkalmas szívelégtelenség vagy vesebetegség következtében létrejött ödéma elmulasztására.

6 hétnél tovább ne igyuk, csalántea-kúra után iktassunk be egy szintén hathetes szünetet! Hatóanyaga, a kovasav lerakódik a vesében, és homokot, követ okozhat, ezért folyamatos fogyasztása nem javasolt.

 

Borítókép: freepik.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!