Ennyi legjobb barátra van szükséged

Forrás: Marie Claire
Ahogy egyre idősebbek leszünk, a legjobb barát szerepe úgy halványul el. Akivel elválaszthatatlanok voltunk a gimiben és még közös barátságkarkötőt is készítettünk, most jó, ha évente háromszor beszélünk. Ugyanakkor lehet, hogy a munkahelyen egy kollégánkkal még közös tetoválást is csináltattunk, és nagyon meghitt barátságot kötöttünk valakivel a jógaóráról. De ki az igazi legjobb barátunk akkor?

Nem csak egy legjobb barátunk lehet

A jó hír, hogy nem csak egy legjobb barátunk lehet. Sőt, Alexandra Hayes Robinson életvezetési tanácsadó szerint egyenesen 6 legjobb barátra van szükségünk, hogy „a különböző élethelyzetekhez mind legyen valaki, akihez fordulhatunk”.

Kell valaki, aki vészhelyzetekben mindig tudja, mi a teendő, és akivel roppant szórakoztató eltölteni az időt és remekül lehet bulizni például.

Robinson szerint sokkal boldogabbak lehetünk, ha mindig ahhoz a barátunkhoz fordulhatunk, akire épp szükségünk van. Hiszen lehet, hogy nem ugyanazzal a személlyel a legjobb elmenni egy koncertre, mint akivel a munkahelyi problémákat át tudjuk beszélni.

envato.com

„A kategóriaelmélet alapja, hogy nincs egyetlen személy, akinek mindenben jónak kellene lennie – mondta Dr. Eileen Kennedy-Moore pszichológus. – Rengeteg barátunk lehet, és mindegyiküknek megvan, amiért értékesek.”

A szakember is azt vallja, hogy a barátságok sokfélesége és a különböző típusú barátok elfogadása olyannak, amilyenek, egészségesebb kötődéshez vezethet.

A legjobb barát 6 típusa

Robinson úgy véli, hat típusú legjobb barátra van szükségünk ahhoz, hogy teljes legyen az életük. 

  • A katasztrófamentő legjobb barát – az a barát, akit felhívhatunk vészhelyzetben. Nem ítélkezik, csak segít.
  • A bulibarát – az a barát, akivel a legjobban lehet szórakozni.
  • A munkahelyi barát – egy barát, akivel a munkahelyen legjobban megértjük magunkat.
  • Közös élethelyzet barát – olyan barát, akivel épp hasonló cipőben járunk, például játszótéri mamabarátnő vagy közösen edzünk a félmaratorna és hasonló fázisban vagyunk vele.
  • A gyerekkori barát – olyan személy, akivel nagyon régóta ismerjük egymást és a múltunkról is mindent tud.
  • Az északi csomópont barát – aki a lelki társunk és teljesen megért minket.

envato.com

A pszichológus szerint ha a barátsághoz való hozzáállásunk a lelki társ vagy semmi, jó eséllyel csalódnunk kell. Ahogy a romantikus kapcsolatoknál, úgy a barátságoknál sem elégítheti ki minden szükségletünket egyetlen személy vagy osztozhat minden érdeklődési körünkön.

„Lehet, hogy valakivel remekül lehet sorozatokat nézni – mondta a pszichológus. – Egy másik baráttal azonos a hobbink és ott találkozunk csak, és ez is rendben van. Bármelyik kapcsolat gazdagabbá teszi az életünket.”

A barátságok szigorú kategorizálása is ártalmas lehet

Alapvetően szórakoztató lehet Robinson barátságkategóriáiba sorolni az ismerőseinket, de Kennedy-Moore figyelmeztet: „nem szabad túl szigorúan venni ezeket, vagy azt gondolni, hogy valaki csak egyik vagy a másik barátságtípusba tartozhat”. 

„A barátságok olyan sokszínűek és sokfélék lehetnek, mindegyik különleges és egyedi, hiszen csak az adott két emberről szól” – folytatta a pszichológus.

Például Robinson említi a gyerekkori legjobb barátot. De ha sokat költözünk kiskorunkban a családunkkal, többször váltottunk iskolát, lehet, hogy nincs ilyen barátunk, és ez sem baj.

„A barátságok is átalakulnak az életünk során – mondta Kennedy-Moore. – Az irodai haverból lakótárs lehet és szorosabbá válhat a barátság. Vagy előfordulhat, hogy a legjobb barátunk messze kerül főiskolára, ami megváltoztatja a kapcsolatunk dinamikáját.”

Az a lényeg, hogy nyitottak maradjunk és megtaláljuk azokat az új barátokat, akiknél azt érezzük, hogy kitöltik az űrt az életünkben.

envato.com

A magányra nem a több, hanem a mélyebb barátság a válasz

Sok ember reagált aggodalommal Robinson barátságelméletére, mondván, nekik nincs hat legjobb barátjuk. „Kicsit most aggódok, mert nincs gyerekkori legjobb barátom. Túl késő már az életemben, hogy találjak egyet?”– írta valaki. 

A pszichológus elmagyarázta: „amikor az ember magányosnak érzi magát, általában nem afelé mozdul el, hogy a már meglévő kapcsolatait mélyítse, hanem inkább több barátot akar találni gyorsan.

Ha mélyebb barátságokat szeretnénk, nem új embereket kell bevonnunk az életünkbe. Általában jobb kiindulópont, ha olyanokkal fűzzük szorosabbra a szálakat, akiket már ismerünk. Ehhez nekünk is időt és energiát kell beletennünk a barátságokba.”

Ha úgy gondoljuk, nincs olyan ember az életünkben éppen, akivel szorosabb barátságot köthetünk, keressünk olyan tevékenységet, amit szeretünk és másokkal együtt végezhetjük. Egy kreatív hobbi vagy sport mindig jó alkalmat teremt arra, hogy barátokat szerezzünk.

 

 

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!