Odafigyeléssel veséink egészségéért

Forrás: Sajtóközlemény
A cukorbetegség okozta vesekárosodás felismerése a mindennapok során nem könnyű feladat, hiszen a vese működésében bekövetkező zavar gyakran csendesen, tünetek nélkül, évek alatt alakul ki, és az első problémák csak a betegség későbbi szakaszaiban jelentkeznek. A kialakuló veseszövődmények ma már kezelhetőek, azonban fontos a pontos diagnózis megléte, ugyanis a veseelégtelenség lényegesen meghatározzaa betegek mindennapi életvitelét, életminőségét.

A diabétesz és vesebántalom sokszorosára növeli a szív- és érrendszeri betegségek (így az infarktus) kockázatát is, ezzel megrövidítve a cukorbetegek életét.

A cukorbetegség szövődményeként kialakuló veseproblémák megelőzése érdekében fontos legalább évente részt venni vesefunkció-vizsgálaton, odafigyelni a sóbevitelre, rendszeresen mozogni és pontosan betartani a kezelőorvos által előírt terápiát!

Vese, mint létfontosságú szerv

A gerincoszlop két oldalán, az alsó bordák által védett pozícióban található vesék összetett szervek, amik létfontosságúak a normál testfunkciók fenntartásához. A veserendszer működése során egyensúlyban tartja a testfolyadékokat, emiatt az ember túlélése függ a vesék által végzett alapvető funkcióktól és folyamatoktól.

Többek között felel a kiválasztásért, a vérnyomás szabályozásáért, és a szervezet ionkoncentrációjának és egyes vegyületek (glükóz, aminosavak) koncentrációjának szabályozásáért. 

A vese és cukorbetegség kapcsolata

Az egészségesen működő vesék naponta körülbelül 180 liter folyadékot szűrnek meg – ami egy nagy fürdőkád feltöltéséhez elegendő folyadékmennyiség. A folyamat során a vesék eltávolítják a salakanyagokat, amelyek vizelet formájában távoznak a szervezetből, ami egy átlagos ember esetében 2 liter.

A megmaradó 178 liter folyadékot pedig újra felhasználja. Ezenfelül a vesék segítenek egyensúlyba hozni a testfolyadékokat, (főleg a vizet) és az elektrolitokat is.

A nem megfelelő veseműködés esetén a két anyagcsere-végtermék, a karbamid (a fehérje-anyagcsere végterméke) és a kreatin, melyeket az egészséges vese normál működés esetén kiszűrne, megjelenik a vérben, a vér kalciumszintje csökken, a foszfátok szintje nő, a vér fokozottan savassá válik, a kálium szintje megemelkedhet.

A vérben felszaporodó mérgező anyagok hatással vannak az emésztőrendszerre is, étvágytalanságot, hányingert, hányást okoznak, ami súlyvesztéshez vezethet.

Cukorbetegség esetén a megnövekedett vércukorszint fokozott ozmotikus hatást eredményez, ennek következtében a víz ürítése megnő. A vese koncentrálóképességének csökkenése miatt a vizelet híg, mennyisége az elfogyasztott folyadék mennyiségétől függetlenül 1–4 liter.

A gyakori vizeletürítés mellett a másik legjellegzetesebb tünet a nap folyamán többször jelentkező erős szomjúságérzet lehet. Fontos, hogy komolyan vegyük testünk figyelmeztetéseit, amennyiben ezeket a tüneteket észleljük magunkon, érdemes mielőbb felkeresni egy szakorvost!

Kik tartoznak a fokozottan veszélyeztetettek közé?

A diabétesszel összefüggő vesekárosodás kialakulásának szempontjából fokozottan veszélyeztetettek lehetnek:

  • a cukorbetegek (diabetes mellitusban szenvedők),
  • a magas vérnyomással (hipertóniával) küzdők,
  • a túlsúlyosak,
  • a dohányzók,
  • a pozitív családi anamnézissel rendelkezőek: (ha a családban előfordult vesebetegség, magas vérnyomás vagy cukorbetegség)

Számukra döntő jelentőséggel bír az önmagukra való odafigyelés, és a kezelőorvosuk által ajánlott javaslatok betartása.

Veseműködés tekintetébe nöt csoportot különböztetünk mega károsodás mértéke alapján:

Az 1-es stádiumtól az 5-ös stádium felé haladva folyamatosan romlik a vese működése, amely amennyiben együtt jár kóros mennyiségű fehérjeürítéssel is, úgy további kockázatot jelent.

Szigorúan véve, krónikus vesebetegségről 3-4-5-ös stádiumú vesebetegség és/vagy kóros fehérjeürítés esetén beszélünk egyebek mellett.

A legsúlyosabb, 5-ös stádiumban a betegek vesepótló kezelésre szorulnak, amely során, vagy mesterségesen megtisztítják a vért a csökkent szűrőfunkciók következtében, vagy a beteg veseátültetésben részesül.

A krónikus vesebetegség kezelésének egyik alappillére a helyesen összeállított étrend, mellyel csökkenthetjük a vese terhelését, illetve a vérben felhalmozódó káros anyagok mennyiségét. A krónikus vesebetegség esetén kialakult károsodás sajnos visszafordíthatatlan, ezért is fontos, hogy figyeljünk veséink egészségére és elsősorban a megelőzésre törekedjünk.

A vesebetegségek megelőzése, késleltetése

A veséink egészsége érdekében érdemes odafigyelni a testsúlyunkra, aminek elengedhetetlen része a rendszeres sportolás és a tudatos étkezés is. Ennek értelmében fontos, hogy a koleszterinszintet a normál tartományában tartsuk.

Az ajánlott összkoleszterinszint 200 milligramm/dl (mg/dl) alatt van. A káros szenvedélyeket is érdemes elhagyni: mérsékeljük az alkoholfogyasztást, és dohányzóként törekedjünk letenni a cigarettát, ugyanis az aktív dohányzás a vesedaganatok kockázatát nagy mértékben növeli.

Kettes típusú cukorbetegség esetén a rendszeres orvosi kontroll mellett fontos a vércukor megengedett tartományban tartása, melynek ajánlott értéke nem haladja meg a 6 millimol/litert étkezés előtt, és az étkezést követő egy-két órában sem haladja meg a7,8 millimol/liter értéket.

A krónikus vesebetegség hazánkban a becsült adatok szerint 1,5 millió főt érint.

 

Borítókép: envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!