A PCOS-ben szenvedőknél nagy a korai halálozás esélye

Forrás: Marie Claire
Magyarországon körülbelül 500 ezer nőt érint a PCOS. A policisztás ovárium szindróma megzavarja a menstruációs ciklust, fokozott szőrnövekedést okozhat, inzulinrezisztencia és diabétesz kialakulásához vezethet. De nagy az esély a depresszió és nőgyógyászati rákbetegségek kialakulására is a PCOS szövődményeként.

Ám ennél is komolyabb következménye lehet a PCOS-nek, derült ki egy friss kutatás eredményeiből, hogy a betegségben szenvedő nőknél jelentősen nagyobb az esély arra, hogy korábban meghalnak rák, endokrinológiai, tápanyag, anyagcsere vagy szív- és érrendszeri betegség miatt, mint az ugyanannyi idős, de nem PCOS-es nők.

47 százalékkal növeli a korai halál esélyét a PCOS

9839 PCOS-ben szenvedő nőt vontak be az 1969. és 2019. között lezajlott követéses vizsgálatba. A kontrollcsoportban 70705 egészséges nő volt. Míg a kontrollcsoportban ez idő alatt 1003 halálozás történt, a PCOS-ben szenvedő nők közül 1177 halt meg, ami 47 százalékkal több kockázatot jelent. 

elements.envato.com

A tanulmány készítői részletesen is kifejtették, hogyan növelte meg a korai halálozás esélyét a PCOS:

  • 67 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki szív- és érrendszeri betegség a PCOS-ben szenvedő nőknél,
  • 38 százalékkal nagyobb az esély a rákos betegségekre,
  • háromszor akkora eséllyel haltak meg a diabétesz vagy tüdőfertőzés miatt a PCOS-ben szenvedők.

Ez azt jelenti összegezve a tanulmány szerint, hogy általánosságban nagyobb esélye van annak, hogy valaki korábban meghal, ha PCOS-ben szenved, mint az egészséges nőknek.

Dr. Terhi Piltonen, a finn Oulu Egyetemi Kórház és az Oului Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője elmondta:

Nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a diabétesz, tüdőt érintő fertőzések és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére a PCOS-ben szenvedő nőknél, hogy csökkentsük a korai halálozás kockázatát”.

 

Borítókép: freepik.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!