Védekezzünk a HPV ellen!

A humán papilloma vírusról már mindenki hallott, ugyanakkor kevesen tudják, hogy nemcsak a nőkre jelent veszélyt, de a férfiak számára is fontos, hogy oltással védekezzenek ellene. Dr. Tisza Tímeával, a Belvárosi Orvosi Centrum orvos-igazgatójával beszélgettünk a HPV által okozott problémákról, különös tekintettel a férfiakra gyakorolt hatásáról.

Egy vírus, ami rákot okoz, ugyanakkor oltással védekezhetünk ellene – ezzel az ellentmondásosnak tűnő állítással találkozhatunk, ha a HPV kerül szóba. Mit kell tudnunk a humán papillomavírusáltal okozott betegségekről?

Dr. Tisza TímeaA HPV-t elsősorban a méhnyakrákkal összefüggésben szokták említeni, de az utóbbi években fény derült arra, hogy ennél többről van szó, a HPV nemcsak a méhnyakon tud laphámrákot előidézni, hanem a férfi és a női nemiszervek egész területén, valamint a végbélben, sőt a szájüregben is.

Ezenkívül van egy másik probléma, amiért a HPV tehető felelőssé, ezek a nemi szervi szemölcsök, amik persze nem olyan veszélyesek, mint a rákos elváltozások, de rendkívül gyakoriak és roppant kellemetlenek. Úgyhogy a HPV mint kórokozó elég szerteágazó területet ölel fel.

Naivnak tűnhet a kérdés, de ez egy új vírus? Vagy vannak adatok arra, hogy már korábban is létezett?

Sajnos sok ezer éve velünk van, már az ókori görögök is ismerték, a középkorból is vannak feljegyzéseink erre vonatkozólag, de akkor még nem tudták, hogy ettől a kórokozótól alakulnak ki a kellemetlen szemölcsök, a kondilómák, azt pedig, hogy a méhnyakrákért is felelős, csak az utóbbi időben fedezte fel az orvostudomány.

Akkor óriási vívmány, hogy létezik ellene védőoltás. Ez ugyan nem kötelező, de ha jól tudom, a 12 év körüli korosztálynak ingyenes.

2006-ban, Amerikában jelent meg először a négykomponensű védőoltás, amely a két leggyakoribb tumort okozó és két, szemölcsöt kiváltó vírus ellen védett, most már elérhető a kilenckomponensű, amelyben két szemölcs elleni és hét daganatellenes védelmi komponens található.

Mindkettő körülbelül 90%-os hatékonysággal fedi le a szóba jövő kórokozók spektrumát, ez most már egy nagyon hatékonynak és biztonságosnak mondható megoldás. A HPV elleni védekezés egyébként azért körülményes, mert ez gyakorlatilag az egész intim területen bárhol megjelenhet, az óvszer pedig csak azt a területet védi, amit befed.

Óriási előrelépés, hogy a világ számos országában a hetedikes lányokat és már a fiúkat is oltják. Először a férfiakra csak úgy tekintettek, mint a betegség tünetmentes hordozóira, de ma már tudjuk, hogy őket is érinti a péniszrák és az anális laphámrák.

És ami talán még ennél is fontosabb, a szájüregi rákoknak is van egy jól körülhatárolt része, ami a nyelvgyök és a mandulák területén jelentkezik,és a HPV váltja ki. Ez például sokkal gyakoribb a férfiaknál mint a nőknél.

Tehát a férfiak egyáltalán nem mellékes szereplők ebben a témában, ugyanúgy kell védeni őket is, mint a nőket.

Felnőttek is olthatók?

Igen. Eleinte azt hitték, hogy a szexuálisan még nem aktív, 9 és 26 év közötti személyeket lehet csak oltani, de az eltelt 15 évben kiderült, hogy gyakorlatilag felső korhatár nélkül bárkit érdemes beoltani, nem csak azokat, akik még nem találkoztak a vírussal.

Arra is rájöttek, hogy annak, akinek nemcsak HPV-fertőzése, de HPV-betegsége is van, tehát már gyógyítani kellett, akár szemölccsel, akár rákkal, annak is érdemes felvennie az oltást, mert ezeknek a problémáknak az elég gyakori kiújulását meg tudja akadályozni.

 

Borítókép: sotck.adobe.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!