Úti patika – de okosan!

Itt a nyár, sokan mennek világot látni. Van, aki az egzotikus tájakat célozza meg, van, aki csak a környező országok felé indul, de egyre többen élvezik ki a belföldi turizmus adta lehetőségeket is. Egy biztos: úti patikára minden vakációzónak szüksége van. De mi az, amit mindenképpen ajánlatos magunkkal vinnünk, ha kilépünk a megszokott környezetünkből? Ekésné dr. Kretovics Júlia, a vecsési a Halmy Telepy Patika gyógyszerésze segített a válogatásban.

Ragtapasz, fejfájás-csillapító, gyulladáscsökkentő krém szinte mindenkinél akad, ha útnak indul, de mi az, amit ezeken kívül okvetlenül érdemes magunkkal vinnünk?

Ekésné dr. Kretovics JúliaA legfontosabb, hogy ha valaki rendszeresen gyógyszert szed, akkor azt vigye magával. Tapasztalataink szerint az emberek hajlamosak arra, hogy a nagy készülődés hevében a legfontosabbat felejtsék otthon. Persze külföldön is van rá lehetőség, hogy az itthon felírt vényköteles gyógyszert beszerezzük, de azt már nem biztos, hogy állja a tb, ugyanakkor az utasbiztosításunk fedezheti ennek költségeit.

De mondok mást: lázcsillapítóra általában mindenki gondol, persze nem mindegy, hogy gyerekek számára alkalmazható készítményre van-e szükségünk, illetve annak milyen formájára.

Ezt általában a gyermek életkora határozza meg, vannak kúpok, szirupok, tabletták, a skála rendkívül széles. Arra azonban már kevesen gondolnak, hogy a lázmérőt sem szabad otthon felejteni.

Már csak azért sem, mert a világ másik felén nem Celsiusban, hanem Fahrenheitben mérnek a hőmérők, amit nem biztos, hogy mindig gyorsan át tudunk konvertálni.

Szintén kevesen gondolnak a csipeszre, amely kullancs, szálka vagy tengerisüntüske esetén is hasznos lehet. Általános fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő is mindig legyen nálunk – fejfájás, fülfájás, fogfájás bármikor jöhet.

Talán a leggyakoribb nyári probléma a torokgyulladás, a hideg ital, a fagylalt és a légkondicionáló sem a felsőlégutak nagy barátja. De mi a gyors megoldás, ha a nyaralás közepén torokkaparásra ébredünk?

Ezt szerencsére nagyon jól lehet kezelni a korai stádiumban. Legyen nálunk torokfertőtlenítő vagy szopogatós tabletta, esetleg torokfertőtlenítő spray – ebből, ahogyan a sebfertőtlenítőkből is, vannak már egészen kis térfogatú kiszerelések, amelyek akár a zsebben is elférnek.

stock.adobe.com

Mi a helyzet az egzotikus országokkal?

Itt általában az étkezéssel és a miénktől eltérő higiéniai kultúrával lehet gond. Az enyhe gyomorrontást vagy fertőzést meg tudjuk előzni azzal, ha akár még az utazás megkezdése előtt elkezdünk probiotikumot szedni.

De lehet, hogy nem elég az elővigyázatosság,ezért azt ajánlom, hogy bélfertőtlenítő is legyen a csomagban, többféle ilyen készítményt tud ajánlani egy gyógyszerész, de például a széntabletta régi, jól bevált megoldás.

Az émelygés,a hányás is mindig szóba kerül, akár autóval, akár repülővel, pláne, ha hajóval utazik valaki, erre is vannak megoldások a patikában.

A tengerpartra ma már talán senki nem megy fedetlen fejjel, fényvédő krémek és napszemüveg nélkül. Ezeken kívül van valami extra, amire figyelnünk kell?

Ma már vannak vízálló, sőt homokálló naptejek is, és az sem mindegy, hogy milyen típusú bőrt akarunk UV-védelemmel ellátni. Az elővigyázatosság ellenére előfordulhat, hogy valaki leég, ezért legyen nálunk hűsítő hab vagy kenőcs.

Ez rovarcsípés esetén is hatásos lehet, de erre az esetre az antihisztamin-tartalmú készítmények a legjobbak, nem beszélve arról, ha valakinél allergiás tünetek jelentkeznek.

De persze előfordulhat, hogy pont az hiányzik az útipatikából, amire a legnagyobb szükség lenne, ezért ajánlatos idejében tájékozódni arról, hogy a szállásunk közelében hol található gyógyszertár, ne adj isten orvosi ügyelet.

 

Borítókép: freepik.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!