Egymillió újszülött baba élete lenne megmenthető

Forrás: hvg.hu
Egy nemzetközi kutatócsoport becslése szerint a világ csecsemőinek egynegyede időnek előtte vagy egészen kis súllyal születik, és szinte semmilyen előrelépés nem történt ezen a területen.

A szakemberek szerint nyolc jól bevált és könnyen végrehajtható intézkedéssel több mint 565 ezer halvaszületést lehetne megelőzni az alacsony és közepes jövedelmű országokban.

Az ilyen intézkedések között szerepelhetne a mikrotápanyag-, fehérje- és energia-kiegészítők, a kis dózisú aszpirin, a progeszteron hormon biztosítása, a dohányzás ártalmaira vonatkozó oktatás, valamint a malária, a szifilisz és a vizeletben lévő baktériumok kezelése – írják a kutatók a The Lancet folyóiratban.

freepik.com

Ha a szteroidokat elérhetővé tennék a terhes nők számára, és az orvosok nem szorítanák meg azonnal a köldökzsinórt, további 475 ezer újszülött halála is megelőzhető lenne – tették még hozzá.

A javasolt változtatások végrehajtása a becslések szerint 1,1 milliárd dollárba kerülne, ami – véli Per Ashorn, a finn Tamperei Egyetem professzora, a tanulmány vezető szerzője – töredéke lenne annak, amit más egészségügyi programok kapnak.

A Science Alert egy másik, kapcsolódó kutatást is idéz. A szakemberek becslései szerint a 2020-ban világszerte megszületett csecsemők közül 35,3 millió – vagyis minden negyedik baba – koraszülött vagy túl kicsi volt, és az új „kis sérülékeny újszülöttek” kifejezésbe sorolták őket.

Míg a legtöbb ilyen bébi Dél-Ázsiában és a Szaharától délre fekvő Afrikában született, a London School for Hygiene and Tropical Medicine munkatársa szerint minden ország érintett.

 

Borítókép: pexels.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!