Így befolyásolja a nyári hőség az asztmás tüneteket

Forrás: Pharma Online
A krónikus légúti betegséggel élők mindennapjait megnehezíti a hőség, a száraz meleg vagy épp a párás levegő. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa összefoglalta, hogy asztma esetén mire figyeljünk.

A magas hőmérséklet és a meleg, száraz levegő miatt a légutak beszűkülhetnek, emiatt fokozódhat a nehézlégzés. Hosszabb ideje tartó napsütéses időjárás és a gépjárművek károsanyag-kibocsátása miatt megnövekedhet a talajközeli ózon koncentrációja is, ami károsan hat a légzőrendszerre, és súlyosbíthatja a légúti betegek tüneteit.

Magas páratartalom

A nyáron előforduló esőzések előtt és zivatarok után megemelkedhet a levegő páratartalma. A megnövekedett nedvesség közvetlenül irritálhatja a légutakat, emellett kedvező környezetet teremt a penészgomba és a poratkák elszaporodásához, ezen allergének jelenléte pedig tovább ronthatja az arra érzékeny légúti betegek tüneteit.

freepik.com

Pollenek és allergének

A nyári allergiaszezonban magas a pollenkoncentráció, ami szintén megnehezítheti az allergiás eredetű krónikus légúti betegséggel élők mindennapjait. Allergiás asztma esetén az allergiás tünetek - orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés és köhögés – mellett az asztmás tünetek is súlyosbodhatnak.

Dehidratáció

A melegben a fokozott izzadás miatt a folyadékvesztés gyorsabb lehet, a szervezetünk könnyebben kiszáradhat. A dehidratáció negatív hatással lehet a légzőrendszerre, mivel a nyálkahártya kiszáradhat, ami irritációt és a légzési tünetek súlyosbodását okozhatja.

Klíma használat légúti betegséggel

A klímaberendezésben található szennyeződések közvetlenül is, valamint a használata közben felkavart por, pollen, penészgombák és más allergének a levegőbe kerülhetnek, és irritálhatják a légzőrendszert. Ezért fontos rendszeresen tisztítani és karbantartani a klímaberendezést, hogy minimalizáljuk az allergén anyagok terjedését. A légkondicionálók szárítják a belső levegőt, ezért használatuk során figyelni kell az optimális – 40-60% közötti – páratartalom fenntartására. Fontos, hogy ne állítsa túl alacsonyra a klímát, mert ha túl nagy a különbség a külső és a belső levegő között, a nagy hőmérsékletváltozások is irritálhatják a légzőrendszert.

freepik.com

Nyaralás légúti betegséggel

Indulás előtt keressük fel kezelőorvosunkat, írassunk fel elegendő gyógyszert, legyen nálunk recept. Ha több csomaggal utazunk, célszerű nem egy helyre tenni az összes gyógyszert azért, hogy ha bármi történne az egyik csomaggal, legyen nálunk egy biztonsági tartalék is. A szállítás során figyeljünk a gyógyszerek tárolására! A melegben megváltozhat például az asztma spray-k hatóanyag koncentrációja, ezért hűvös, árnyékos helyen szállítsuk, vagy szükség esetén kisméretű hűtőtáskában.

Ha a tüneteink fokozódnak, ne késlekedjünk soron kívül is konzultálni kezelőorvosunkkal. Ezt akár a távolból is megtehetjük, távkonzultáció során.

 

Borítókép: freepik.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!