A szerelemhormonok csak harminc hónapig termelődnek agyunkban

2011. 01. 07.
Szerző: Szimpatika
A hormonkutatások szerint más területek aktivizálódnak agyunkban akkor, ha szerelmesek vagyunk, mint amikor csupán szeretjük partnerünket. A szerelemért felelős anyagok csupán harminc hónapig termelődnek agyunkban. A kutatásokból az is kiderül, hogy a férfiak homloklebenyében a szexuális vonzalomért és a képi befogadásért felelős terület bizonyos ingerek hatására (pl. egy szép nő látványa vagy illata) aktivizálódnak az idegsejtek. Ezért állítják bizonyos kutatók, hogy az ember ismétlődő monogámiára van programozva.
Szerelmesük megpillantásakor a lányoknak és fiúknak is az az agyterületük válik „izgatottá", amely a dopamin nevű hormon receptorait - vagyis ennek a hormonnak a befogadására alkalmas kapcsolódási pontokat - legnagyobb számban tartalmazza. Valamint az a terület, amely ezt a hormont bőven termeli.
Azt már régóta tudják az orvosok, hogy a dopamin az érzelmekért leginkább felelős, fokozott figyelmet, izgatottságot szabályozó ingerületátvivő anyag. Erősen befolyásolja az érzékelést és a hangulatot. Serkenti a férfi nemi hormon, a tesztoszteron termelődését, amely molekula arra ösztönzi, hogy figyelmét egyetlen célra, szerelmére összpontosítja. De olyan hormonok termelődése is fokozódik, amelyek energiákat termelnek, míg más anyagok mennyisége csökken a vérben. Azonban ezek a hormonok csupán harminc hónapig termelődnek intenzíven. Körülbelül négy év elteltével egészen másfajta anyagok termelődése növekszik. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy mindez azért van így, mert körülbelül ennyi időre van szükség az utód nemzéséhez, a szoptatáshoz és a gyerekek biztonságához. Utána a szervezet megnyitja az utat az új utód nemzésére. A válási statisztikákból is kiderül, hogy a legtöbb szakítás éppen a kapcsolatok ötödik évében következik be.

Az utódok vállalása sok kockázattal jár. A gyermek kihordása és felnevelése is nagy áldozatokat kíván az anyától. S ez egyedül, apa nélkül nem is szokott zökkenőmentesen menni. A szaporodás sikerének két alapvető feltétele egyrészt, hogy az anya és a gyermeke közt alakuljon ki erős kötődés, valamint, hogy az apa vegyen részt a gyerek nevelésében. Az evolúció, mint annyi mást, ezt sem bízta a véletlenre. A kötődés, illetve a szeretet biológiai alapjait az oxitocin és prolaktin nevű hormonok biztosítják. Honnan lehet ezt tudni? Nos, ha állatoknak ezeket a hormonokat injekcióban beadják, az addig nem szült nőstényállatok is ápolni kezdik az első útjukba kerülő kölyköt. Ráadásul az oxitocinnak erős szorongáscsökkentő és eufóriát okozó hatása is van. Már a szüléskor nagy adagban jelen van, s az első pillanattól megalapozza az anya-gyermek egymáshoz való kötődését, a szeretet kialakulását. A szerelem elmúltával tehát a „szerelemhormon", a dopamin termelődését a „szeretethormon", az oxitocin kiáramlása követi, megteremtve a biológiai alapját annak, hogy a szerelmesekben fokozódjon az egymáshoz tartozás, a felelősség, az érzelmi elégedettség érzése.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!