Leszokna a cigarettáról? Egy gyógyszer segíthet!

Forrás: hvg.hu
Még a dohányosok nagy többsége is tudja, hogy fölöttébb rosszat tesz a cigizéssel az egészségének, le is szeretne szokni, azonban ez igencsak nehéz, miután a nikotin az egyik leginkább függőséget okozó anyag. A Koppenhágai Egyetem kutatói azonban egy véletlen folytán egy ígéretes megoldást, pontosan egy gyógyszert találtak.

A túlsúlyos egerekkel végzett kísérletek során véletlenül felfedezték, hogy a liraglutid, a cukorbetegség és az elhízás kezelésére jól ismert gyógyszer, hatással van az agy nikotinra adott válaszára.

Azt találták, hogy a liraglutid (egy GLP-1 analóg) gátolja a nikotin hatását az agy jutalmazó rendszerére, potenciálisan csökkentve a függőséget okozó anyag iránti vágyat. A dohányból származó nikotin ugyanis nagy mennyiségű dopamint szabadít fel az agyban, ami egyfajta jutalomként működik. Ezért is olyan nehéz leszokni a nikotintartalmú termékekről.

unsplash.com

A Cell Reports folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók két ismert étvágygátlót vizsgáltak: a GLP-1-et (glükagonszerű peptid-1-et) és a nikotint.

A GLP-1-et különféle cukorbetegség- és súlycsökkentő gyógyszerekben használják, míg az is jól ismert, hogy a nikotin növeli az energiafelhasználást, ezért is híznak meg sokan, miután abbahagyják a dohányzást. Úgy tűnik, hogy a két anyag együtt elősegíti a fogyást, míg a GLP-1 önmagában csökkenti a nikotin utáni sóvárgást.

Bár jelenleg már több kutató is vizsgálja, hogy a GLP-1-alapú gyógyszerek segíthetnek-e az embereknek leszokni a dohányzásról, azonban a GLP-1 és a nikotin kombinációja nagyobb hatással van a szervezetre, mint a két anyag bármelyike önmagában.

„Kezdetben ezért azt szerettük volna látni, hogy a nikotin és a GLP-1 kombinációja vajon mennyire hatékonyan csökkenti a túlsúlyt, azonban meglepődtünk, amikor megtudtuk, hogy a GLP-1 és a nikotin milyen kiterjedt kölcsönhatásba lép egymással.

Jól ismert tény, hogy mindkét anyag befolyásolja a táplálékfelvételt, és ez a hatás még nagyobbnak tűnik, ha a két anyagot kombináljuk. Nemcsak az étvágyat csökkentik, hanem a szervezet is kevesebb dopamint bocsát ki, ami csökkenti a nikotin utáni sóvárgást” – állítja a tanulmány vezető szerzője.

unsplash.com

A kutatók nem terveznek klinikai vizsgálatokat végezni a GLP-1 alapú gyógyszerek és a nikotin közötti kölcsönhatásról, de remélik, hogy munkájuk arra ösztönzi a gyógyszergyárakat, hogy mérlegeljék az ebben rejlő lehetőségeket.

Emellett ez a tanulmány reményt adhat a leszokással küzdő dohányosok számára azzal, hogy egy lehetséges új kezelési lehetőséget mutat be.

 

Borítókép: unsplash.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!