Ezért esznek füvet a kutyák

2023. 06. 09.
Forrás: ng.24.hu
A fűevés nem valami új keletű szokásuk a kutyáknak, egy, a Yellowstone Nemzeti Parkban végzett vizsgálatból kiderült, hogy a farkasok 74 százalékának ürülékében is volt fű, így igen könnyen megeshet, hogy a szokást őseiktől örökölték kutyáink. A The Conversation járta körbe a kérdést, két állatorvos-tudományi kutató segítségével.

A legtöbben úgy hiszik, azért legel a kutyus, mert hasfájása van és ezzel gyógyítja és hánytatja magát. Úgy tűnik azonban, ez a közhiedelem nem állja meg a helyét.

Egy ellenőrzött körülmények közt végzett kísérletben, egészséges, féregmentes kutyák esetében arra jutottak, hogy nem volt összefüggés a hányás és a legelés közt, csak igen ritkán hánytak a fűevést követően, s csak akkor, ha előtte egyébként már belakmároztak kutyaeledelből.

unsplash.com

Ha egy eb normál étrenden él, akkor sokkal kevésbé fog füvet enni abban az esetben, ha gyomorpanaszai vannak. Ezt is kísérletekben ellenőrizték, a kutyák egy része enyhe hashajtó hatású étrendet kapott, másik része normált, és a normál étrenden élők sokkal többször legeltek, mint az ideiglenes emésztési gonddal élők. Ráadásul a megfigyelt 374 fűevési esetre csak kettő hányás jutott ebben a kísérletben.

Egyetlen fix összefüggést sikerült találni: azok a kutyák, akik még nem kapták meg a napi eleségüket, azok inkább hajlamosak voltak a fűevésre, s minél éhesebbek voltak, annál inkább legeltek.

Könnyen lehet, hogy egyszerűen csak szeretik a füvet, annak állagát, ízét, és a gazdik talán azt is észrevehetik, hogy szívesebben eszik a zsenge, tavaszi füvet a kutyusaik.

Érdemes azonban odafigyelni arra, hogy a kutyánk ne egyen vegyszerezett füvet (egy okkal több arra, hogy ne vegyszerezzünk a kertben!), vagy olyat, amit frissen műtrágyáztak.

unsplash.com

(Egy kutatás összefüggést talált a kutyák hólyagrákja és a füveken használt bizonyos gyomirtók közt – bár oksági kapcsolatot nem igazoltak, csak statisztikai összefüggést, az óvatosság nem árt.)

Számos növény (nem fűféle) van, ami önmagában veszélyes, mérgező a kutyákra nézve, például a leander vagy a kontyvirágfélék, ezekhez ne engedjük hozzáférni őket.

Borítókép: unsplash.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!