Az étrend-kiegészítők veszélyei 3.

2011. 01. 12.
Szerző: Szimpatika
Szent-Györgyi Albert szerint a C-vitamint nem is vitaminként, hanem élelmiszerként kellene fogyasztanunk. Kilós kiszerelésben kellene árusítani az üzletekben, hogy egy sorban álljon a cukorral, a liszttel és a sóval. Szent-Györgyi naponta 1 gramm C-vitamint evett 84 éves koráig. Akkor tüdőgyulladás döntötte le a lábáról, s az adagot 1-ről 8 grammra emelte, és hamarosan felépült. A neves táplálkozáskutató, dr. Michael Colgan 5 grammot fogyaszt, a kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling adagja napi 10-18 gramm volt.
A vitaminkészítményeket propagálók szerint ahhoz, hogy egy ember a számára szükséges C-vitamin mennyiséget megkapja, napi 2 és fél kiló citromot vagy másfél kiló paprikát kellene elfogyasztania. A vitamin ugyanis egy olyan, az élethez nélkülözhetetlen szerves molekula, amit a külső környezetből kell magunkhoz venni, ugyanis a szervezetünk nem tudja előállítani. A vitaminokat mindig természetes anyagokból vonják ki. A D-vitamint például halolajból, a C-vitamint kukoricakeményítőből. Tehát nem kell attól félni, hogy ezek mesterséges anyagok. A vitaminok, ásványok és nyomelemek élelmiszerek. Ennek megfelelően viselkednek. Mindenkinek olyan mennyiségű vitamin, ásványi anyag és nyomelem bevitelére van szüksége, amennyi érezhető, egyértelmű javulást eredményez nála.  A legnagyobb baj, ami történhet, amikor a feltétlenül szükségesnél több vitamint vesz be az, hogy a felesleg eltávozik. S hogy mennyi a megfelelő mennyiség. Erre pedig úgy kapunk választ, ha megnézzük, hogy azoknak az állatoknak, például a kutyáknak vagy a macskáknak a szervezete, amelyek előállítják a C-vitamint, naponta mennyit állítanak elő. Majd ezt a mennyiséget egy 70 kilós ember súlyára átszámítjuk. Ezekből a vizsgálatokból az derül ki, hogy mondjuk egy kutya szervezete napi 3-4 ezer milligramm C-vitamint állít elő.


A felnőttek számára a legismertebb magyar vitaminforgalmazó által ajánlott legalacsonyabb napi vitamin- és ásványianyag-beviteli értékek

A-vitamin 4500-5500 NE

D3-vitamin min. 400 NE

E-vitamin min. 400 NE

C-vitamin min. 1000 mg

B1-vitamin 250-300 mg

B2-vitamin 45-55 mg

B3-vitamin 45-55 mg

Pantoténsav 45-55 mg

B6-vitamin 45-55 mg

B12-vitamin 45-55 μg

Biotin 45-55 μg

Folsav min. 100 μg

Kolin 45-55 mg

Inozitol 45-55 mg

PABS 45-55 mg

Kalcium min. 500 mg

Magnézium min. 250 mg

Kálium 40-45 mg

Vas 16-20 mg

Cink 14-16 mg

Mangán 3-5 mg

Réz min. 2 mg

Jód 200-225 μg



folytatjuk...

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!