Ki a kíváncsibb?

2023. 06. 06.
Forrás: ng.24.hu
Az ember igencsak kíváncsi, különösen izgalmasnak tartjuk és szeretjük felfedezni azokat a lehetőségeket, amelyek rejtélyesek, amelyekről nem sokat tudunk előre, e tulajdonságunk valószínűleg elősegítette azt, hogy emberré válhattunk.

Mi a helyzet legközelebbi rokonainkkal? Ők vajon kevésbé kíváncsiak?

Egy német-amerikai kutatócsoport kísérletekkel vizsgálta meg a különbségeket, a PLOS One folyóiratban közzétett eredményekről a Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet számolt be.

Azt vizsgálták meg, hogy a gyerekek, illetve a majmok inkább választanak-e láthatatlan jutalmat rejtő dobozt, vagy olyat, aminek látszik a tartalma. A majmoknál ezt szőlővel, a gyerekeknél matricákkal vizsgálták.

A trükk az volt, hogy a nem átlátszó dobozba tett jutalom nagyobb, értékesebb volt, mint a látható.

A vizsgálatok sematikus ábrája (Forrás: MPI)

A vizsgálatokban a gyerekek 77-85 százaléka inkább a titokzatos jutalmat választotta akkor is, ha jól látható biztos jutalom volt előttük, a majmoknak csupán 24 százaléka tett így.

Miután azonban megmutatták egy pillanatra az átlátszatlan doboz tartalmát, és mind a majmok, mind a gyerekek láthatták, hogy az értékesebb, már 88 százalékuk választotta a titokzatosat!

Ez azt jelentette, hogy amint a majmok megtudták, hogy érdemes a rejtett jutalmat választani, azt követően a következő esetekben már a rejtettet választották ők is.

Ez volt az első olyan kutatás, amelyben azonos vizsgálati módszerrel mérték fel és hasonlították össze a majmok és az emberek kíváncsiságát.

Az eredmény azt mutatta, hogy a gyerekek eleve kíváncsibbak, motiváltabbak lehetnek a rejtélyes dolgok felfedezésére, esetleg kevésbé kockázatkerülők, mint az emberszabásúak.

 

Borítókép: freepik.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!