Környezetvédelmi világnap – a nap, ami cselekvésre buzdít

Forrás: peterszebenyi.com
Veszélyben vannak a természeti és környezeti értékeink. Ennek érdekében a pánikkeltés és a klímaszorongás erősítése helyett a cselekvésre és a megoldásra helyezd a hangsúlyt.

Élj környezettudatosan!

Ha szeretnél elsajátítani a környezettudatos életmódot, akkor mindenek előtt vizsgáld meg az életviteledet. Számold ki az ökológiai lábnyomodat, jegyzeteld le napi szintű kiadásaidat, költéseidet és ezáltal a hulladéktermelésed, energiafelhasználásod.

Gyűjtsd szelektíven a hulladékod!

Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy életviteled során keletkezett hulladék ne vesszen kárba, újra hasznosításra kerüljön és nem utolsósorban értékes másodnyersanyag legyen az ipar számára. Az így újrahasznosított hulladék segítségével nincs szükség újabb anyagok bányászatára, fák kivágására.

pexels.com

Takarékoskodj az erőforrásokkal!

Triviális, de mindig kapcsold le a lámpát, kapcsold ki a tévét vagy ne folyasd feleslegesen a vizet. Ezzel az apró lépéssel is nagyban hozzá tudsz járulni az energia- és erőforráspazarlás csökkentéséhez.

Komposztálj!

Sajnos még nem elegen, de egyre többen tudják, hogy a komposztálás a zöldhulladék legegyszerűbb újrahasznosítása. A lakossági hulladéktermelés 20-30%-a kerti- és konyhai zöldhulladék összességé, amin komposztálással radikálisan tudunk csökkenteni. Sőt, ha haladó szintre érsz, akkor akár ki is nullázhatod. A jutalmuk értékes komposzt, avagy a tápanyagdús virágföld.

Kertészkedj!

Nevelj otthon zöldségeket, gyümölcsöket! Ha nincs rá lehetőséged, vásárolj hazait. A kertészkedés egy csodálatos teremtő tevékenység, ahol az ember nyugalomra lel. 

unsplash.com

Szervezz zöld eseményeket!

Ha szeretnéd minél több barátodat, ismerősödet motiválni a környezettudatos életmódra, akkor szervezz nekik vagy esetleg velük zöld akciókat, szemléletformáló képzéseket, workshopokat. A paletta igencsak széles, hiszen nagyon sokféle eseménnyel tudsz, tudtok hozzájárulni a zöldebb és egészségesebb világkép megteremtéséhez.

Ültess fát!

Faültetéssel egyre több csoport, szervezet foglalkozik. Az utóbbi években igazi trenddé vált a faültetés, amihez bárki csatlakozhat.

Szervezz szemétszedési akciót!

A szemétszedési akció a legegyszerűbb és talán a legedukatívabb program, amiben embertársainkat ösztönözhetjük. Az ilyen eseményeken testközelből mutatjuk be a problémát, a környezetszennyezést, ami így vagy úgy, de érint minket, a társadalom minden egyes tagját.

unsplash.com

Ha nem gondoljuk át a Föld erőforrásainak a felhasználását, nem állítjuk meg az értelmetlen környezetpusztításokat, akkor azzal is számolhatunk, hogy az év 365 napjában mindennapra jut egy zöld nap, vagy egy napra több is.

A környezetbarát életmód ma már nem divat, hanem cél, amivel nem csak a környezetvédelmi világnap alkalmából kell élni. Csatlakozz a környezetünk megóvásához, de ne csak jeles zöld napokon!

 

Borítókép: pexels.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!