Utazás, nyaralás babával – mire figyeljünk?

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete
Nyáron felmerül a kérdés, mikor vihetjük ki az újszülött babát a levegőre, mikor és hogyan utazhatunk vele hosszabb utakra, mikor érheti nap a bőrét? Mivel kenjük, vagy szabad-e naptejjel kenni egyáltalán? És ha igen, a fizikai, a kémiai vagy melyik fényédő a jó? Dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos tanácsai babás nyaraláshoz, utazáshoz.

Ha a nyaralás a téma, manapság legtöbbször az UV-védelemről esik szó. Pedig nyáron nemcsak a fényvédelem miatt, hanem a nagy meleg miatt is védeni kell a babákat, kisebbeket és nagyobbakat egyaránt.

(Télen, ha nincs nagyon hideg, és megfelelően fel van öltöztetve, babakocsiban betakarva, hordozóban “szállítva” védve a hidegtől, már egy hetes kortól is lehet a szabadban tartózkodni, sétálni, kirándulni, de fontos észben tartani, hogy a magasabban fekvő területeken, havas környezetben, napsütésben is gondoskodni kell a megfelelő fényvédelemről.)

unsplash.com

A hűsítő izzadás csak később kezdődik

A gyerekek bőre vékony, könnyen megpirul, megég a napon, a csecsemők izzadni csak 7-8 hónapos koruk körül tudnak úgy, hogy ez valóban hűtse a testüket. Nagyon fontos tehát számukra nyáron a túlmelegedéstől való védelem.

Ezért ahogy télen figyelni kell a réteges öltöztetésre, úgy nyáron arra, hogy ne öltöztessük túl a gyerekeket, és semmiképpen ne hagyjuk őket tűző napon, leparkolt zárt autóban egyedül. Tudom, hogy ez mindenkinek egyértelmű, amikor ezeket a sorokat olvassa, mégis van évről-évre olyan eset, amikor megtörténik.

  • Az útközben megfelelően használt légkondicionáló,
  • az autó szellőztetése,
  • a pihenőidők megtervezése,
  • és az, ha ezt a baba etetési idejéhez és alvási idejéhez igazítjuk, sokat segít abban, hogy minimális stressz kísérje a rövidebb vagy akár hosszan utazást is.

Mikor menjünk ki sétálni a babával?

Ha nyáron, nagy melegben indulnánk babakocsis sétára, inkább ne tegyük. Várjuk meg az esti enyhülést, vagy induljunk reggel korábban, mint a 10-11 óra körüli nagy melegben.

Felmerülhet a kérdés, mi legyen, ha van egy nagyobb gyermek, aki játszótérre szeretne menni, és ott van egy kicsi csecsemő is, akivel óvatosabban vágnánk neki a sétának. Mindkét gyereknek jót tesz, ha a nagy nyári hőségben a kritikus időszakban, 11 és 15 óra között nem indulunk útnak. 

Na, de akkor mégis, hogy legyen? Mi a helyzet a parkokkal, az árnyas fák alatt töltött idővel, vagy a saját kerttel? Oda sem lehet kimenni? Írhatok sok hasznos tanácsot, ajánlatot, a végén a józan ész és a mérlegelés dönt, de alapvetően a következőket tanácsolnám:

  • Tűző napra nem megyünk 11 és 15 óra között.
  • Ha 16 óra után is égető még a meleg, lehetőleg akkor sem.
  • Ha van némi légmozgás és enyhébbnek érezzük a hőséget, akkor némileg jobb a helyzet.

unsplash.com

Hogyan menjünk ki a babával nyáron?

  • Ha kimegyünk a babával, maradjunk árnyékban,
  • gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről,
  • és legyen fényvédelem, mert az árnyékban is le lehet égni. Ha közvetlen vízparton lennének, akkor meg még inkább. A csecsemők bőre akár néhány perc után is megpirulhat a tűző napon.

Ha a fényvédelemre gondolunk, és azt írjuk be az internetes keresőkbe, hogy fényvédelem babáknak, biztos, hogy a legkülönfélébb naptejeket, krémeket fogják felhozni az oldalak.

Valójában 1 éves korig nem ajánlott semmiféle krémet, habot, naptejet kenni a csecsemők bőrére.

Náluk a már említett időkorlát, a napernyő, az árnyék, a megfelelő ruházat lesz a megoldás. A megfelelő ruházat a szellős, leginkább pamut öltözet, ami fed, de nem melegszik benne túl a baba. 

Pamut anyagból készült felső és kisnadrág, fejére éppen csak árnyékoló vékony sapka. A szabadon maradó arc, kezek, lábacskák bőrét, ha az árnyékban szűrt napfény éri, – ha nagyon fontos, óvatosan lehet kenni – de az a kevés napfény a bőrben termelődő D vitamin mennyiségéhez éppen elég.

Hogyan vigyük a babát vízpartra?

Mi legyen a stranddal? Ha nyaralni megyünk, válasszunkk elő-vagy utószezoni időpontot, amikor kellemesebb, enyhébb, a babánk számára biztonságosabb az idő.

Érdemes beszerezni árnyékoló strandsátrat, napernyőt, vannak UV szűrős gyerekruhák, amelyeket a vízparton és az úszás során is lehet használni, védve ezzel a káros napsugaraktól a gyerekeket. Ha medencés strandolást választunk, ugyanezek az óvintézkedések.

unsplash.com

Milyen naptejjel kenjük?

1 éves kor után ugyanezeket lehet alkalmazni, kiegészítve a “kenős” fényvédelemmel, de ezek kiválasztásában legyünk körültekintőek.

És az egy éves kort se tekintsük úgy, mintha eldördülne a startpisztoly a betöltött 12 hónap után – legyen benne fokozatosság, meg kell tapasztalni, a gyerek bőre mit bír, bármennyire is csábítóak a krémes piaci ajánlatok.

Ahogy mondtam, az árnyékolás és a fedés a legjobb megoldás, de ha bekenjük, akkor válasszunk káros anyagoktól mentes, lehetőleg fizikai fényvédőt tartalmazó készítményt.

Olyat, aminél nem gond, ha a gyerek esetleg lenyalja a kezéről vagy a szemébe dörzsöli.

Kerüljük a fújós spray változatokat, amelyeket a gyerekek belélegezhetnek.

freepik.com

Hol kenjük be a testét? A pofijánál, ha nem rakja vízbe hasznos lehet a naptej, a többi testrész pedig maradjon a víz alatt a kritikus napszakban, este és reggel pedig nyugodtan lehet pancsizni.

A választásnál a fényvédők faktorszámát nézik a leginkább az emberek, de nézzük, mi is az a faktorszám, az a bizonyos SPF!

A fényvédő faktor, (SPF=Sun Protection Factor), jelöli, hogy az adott faktorszámú naptejjel mennyi időt lehet tölteni a napon leégés nélkül. A naptej választásánál gyerekek esetében úgy lehet számolni, hogy naptej nélkül napozással tölthető idő babáknál kb. 3 perc, ezt megszorozzuk a naptej faktorszámával, így megkapjuk az adott naptejjel napon tölthető időt a leégés veszélye nélkül, percben.

Tehát az, hogy naponta hányszor kell kenni a gyerekeket a naptejjel, az a készítmény faktorszámától függ. De egyéb tulajdonságuk is van, amelyek fontosak a választásnál, ez pedig az, hogy a kémiai, fizikai vagy biológiai napvédelmi csoportba tartoznak.

A kémiai védelmet nyújtó naptejek felszívódnak a bőrbe és ott nyelik el a napsugarakat. Nagy előnyük a felszívódásban rejlik, mivel a víz nem mossa le és nagyon tartósak. Ezek oxibenzont és az octinoxátot tartalmaznak, amelyek nemcsak a környezetünkre, de az emberre is a veszély lehet. Felszívódik a bőrön keresztül, bejut a szervezetbe, és megzavarhatja a hormonháztartást, a nemi- és a pajzsmirigyhormonokat.

Kerüljük a titán-dioxidot tartalmazó spray formájú naptejeket is, valamint az oktokrilén nevű gyakori fényvédőt, amely gyermekeknél fényhatására allergiás bőrtüneteket okozhat. Másik figyelmet igénylő és kerülendő összetevő lehet a retinil -palmitát, amelyre vonatkozó vizsgálatok azt valószínűsítették, hogy napfény hatására épp a rosszindulatú bőrelváltozásokért felelhet.

unsplash.com

A fizikai fényvédők csoportjában olyan ásványi anyagokat vannak, amelyek a bőr felületén maradnak és visszaverik a káros napsugárzást. Mivel a bőrfelületen maradnak,  kevésbé tartósak, lemoshatók, viszont nem szívódnak fel a bőrbe, így kevésbé károsíthatják a szervezetet.

A biológiai napvédelem alapja az, hogy léteznek olyan növények , pl. a shea vaj, a kakaóvaj, a körömvirág stb., amik külsőleg védik a bőrt. És vannak olyanok is, amelyek magas karotintartalmuknál fogva belsőleg rendelkeznek valamennyi fényvédő hatással, mármint, ha megesszük őket. Ilyen a sütőtök, homoktövis, sárgarépa, így ezek kiegészíthetik a hatást. Fontos azonban, hogy ezek csak kiegészítésnek jók, önmagában a sárgarépa fogyasztása nem elég a napvédelemre!

Mit tegyünk, ha leégett a gyerek bőre?

Ha mégis megkapta a nap a gyerekek bőrét, mérlegelnünk kell a leégés, valójában a napégés mértékét. Őszintén remélem, hogy senki nem jut el a nagy felületű bőrégésig, mert annak ellátása orvosi feladat.

Ha megpirul, feszül, húzódik a gyerek bőre, kiválóan használhatóak hűsítő, gyulladáscsökkentő, a hámszövetet regeneráló krémek, amelyek a napégésben jól használhatók. Ezek között van számos növényi kivonatot tartalmazó és ha szükséges, más gyulladáscsökkentőt is tartalmazó készítmény. 

Hogyan kezeljük a napszúrást?

A napon, a nagy melegben árnyékban is könnyen fölhevülhet a szervezet, kialakulhat az úgynevezett napszúrás, hőguta. A napszúrás tünete leginkább a fejfájás, hányinger, hányás, bágyadtság lehet. Ilyenkor ha gyerekről, ha felnőttről van szó, mindig hűvös, árnyékos szobába célszerű bevinni.

Fontos, hogy nem jó légkondicionálóval nagyon lehűtött helyiségbe hirtelen vinni a nagy hőmérséklet-különbség miatt. Megfelelő folyadékpótlásról kell gondoskodni, és megfigyelni. Szükség esetén pedig orvossal konzultálni. Minél kisebb a gyermek, annál jobban kell figyelni kell a túlmelegedésre és a megfelelő folyadékpótlásra.

 

Borítókép: unsplash.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!