Egy perc elég, hogy elárulja a szeme, ha szívbeteg

Forrás: hvg.hu
Londoni fejlesztői szerint minden eddiginél gyorsabbá, egyszerűbbé és megfizethetőbbé teszi a szívbetegségek diagnosztizálását a QUARTZ (QUantitative Analysis of Retinal vessels Topology and siZE) nevű, mesterségesintelligencia-alapú retinavizsgáló eszköz (szkenner). A pácienst kímélő (nem invazív) technikáról van szó, amelyik ugyanolyan pontos eredményt ad, mint a vérvizsgálatok és a vérnyomáselemzés.

Hasonló alapokra épül a British Journal of Ophtalmology című orvosi lapban bemutatott QUARTZ retina-szkenner, illetve a kapcsolt szoftver is. Észleli a változásokat a recehártya (retina) azon artériáinak és vénáinak szerkezetében, amelyek a szívhez és az agyhoz kapcsolódnak.

Képes ellenőrizni az erek méretét és alakját, valamint az általuk lefedett területet. Ezeket a tényezőket ezután mesterséges intelligencia-alapú szoftver értékeli, hogy előre jelezze az olyan rendellenességek megjelenését, mint a szívkoszorúér-betegség, szívelégtelenség és a stroke.

pexels.com

Az eszköz vizsgáztatása során a kutatók több mint 88 ezer 40 és 69 év között beteg és 7411 48 és 92 év közötti páciens retináját szkennelték. A mesterséges intelligencia által szolgáltatott eredményeket összevetették az úgynevezett Framingham kockázati pontszámok (ez egy széles körben használt értékelési eszköz) teljesítményével, és nem találtak eltérést a kétféle módszer hatékonysága között.

A QUARTZ rendszer képességeinek további validálásához még klinikai vizsgálatokra lesz szükség, de már a mostani eredmények is reményt kelők a szívproblémák kiszűrése terén.

 

Borítókép: pexels.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!