Patikusok és találmányaik 2.

Áprilisban már sorra vettünk néhány találmányt, amelyek patikusok nevéhez fűződnek. Álljon itt néhány újabb hasznos és praktikus felfedezés, amelyekről nem is hinnénk, hogy gyógyszertárak falai között születtek!

Hippolyte Mège-Mouriès (lipidlibrary.aocs.org)III. Napóleon korában, csakúgy,mint napjainkban, drága volt a vaj, ugyanakkor a francia népnek és a hadseregnek szüksége volt rá, hisz valamit kellett a bagettre kenni.

A császár pályázatot írt ki egy vajpótló anyag kidolgozására, amelyet a közismert gyógyszerész, majd későbbi élelmiszermérnök Hippolyte Mège-Mouriès-t nyert meg a csillogóan fehér anyaggal, amely nevét a gyöngy görög elnevezéséről, a margaritariról kapta.

 

pexels.comKi más fedezhette volna föl a naptejet, mint egy ausztrál vegyész?

A déli kontinensen hamar rájöttek, hogy az UV-sugárzás nem játék, de Milton Blake volt az első, aki fényvédő krémmel rukkolt elő, már a 20-as évek elején.

A találmánynak pedig olyan nagy sikere volt, hogy Milton 1932-ben megalapította a Hamilton Laboratories nevű vállalatot, amely Ausztrália egyik legnagyobb kozmetikai cége mind a mai napig.
 

Ignacy Łukasiewicz igazi zseni volt, Galíciában, a Monarchia területén látta meg a napvilágot, és itt tanult gyógyszerészetet is.

Figyelme csakhamar az olaj felé fordult, amit akkoriban főleg kenőanyagként hasznosítottak. Łukasiewicz találta fel az olajfinomítást, ő desztillált elsőként petróleumot, és nevéhez fűződik az első köztéri lámpa is. A találmányain meggazdagodott üzletember rengeteget jótékonykodott, és segítette a forradalmi politikai mozgalmakat is.

Döbereiner lámpája (Wikipédia)Aki tanult kémiát, hallhatta a Döbereiner triádjai kifejezést a periódusos rendszerrel összefüggésben, de a német vegyész 1780-as felfedezése az átlagemberek közt is ismertté tette „lámpáját”, amely tulajdonképpen az öngyújtó elődjének tekinthető.

A találmány nagy sikert aratott, mivel a tűzgyújtás akkoriban még mindennapi foglalatosságnak számított. Döbereiner lámpájának sorozatgyártása csak 1880 körül szűnt meg.

Végül mutassunk be egy egészen mai találmányt, amely a kínai Hon Lik nevéhez fűződik! A gyógyszerész szeretett volna leszokni a dohányzásról, de hiányzott neki a megszokott mozdulatsor, így mit volt mit tenni, föltalálta az e-cigit.

Hogy valójában mennyire ártalmas az egészségre az USB-ről tölthető készülékbe illeszthető rudacska, arról megoszlanak a vélemények, annyi mindenesetre bizonyos, hogy egyre szigorúbb szabályozások érvényesek erre az élvezeti cikkre is

A Patikusok és találmányaik cikkünk itt olvasható

 

Borítókép: wynalazca.tv

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!