Soha többé ne dobd ki a krumpli héját

Forrás: Marie Claire
A burgonya héjának fogyasztása több rostot, fehérjét, ásványi anyagot, vitamint és fitokemikáliát tartalmaz, mintha a teljes burgonyát héj nélkül fogyasztanánk.

Burgonya héjában az egészség

A burgonya héja kiváló káliumforrás. Ha bio burgonyahéjat fogyasztunk, akkor az elegendő káliumot biztosít a test számára. Ráadásul a burgonya héja gazdag vasban is, amely segíti a vörösvérsejt funkcióját.

A héj jó B3-vitamin-forrás is és jelentős mennyiségű rostot tartalmaz. A rost segít a metabolizmus kontrollálásában, valamint a vastagbélrák, a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében.

unsplash.com

Allergiaellenes és immunitásfokozó hatások

A burgonya héja természetes flavonoidforrás, egy olyan fitonutriens, amely gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatást mutat, és védi a testünket a fertőzések és betegségek ellen.

Vérnyomás-szabályzás

A burgonya héja segít a szív megfelelő működésének fenntartásában is. Ha bio burgonyahéjat fogyasztunk, akkor az segít természetes módon szabályozni a vérnyomásunkat a benne található ásványi anyagok – kálium, magnézium és kalcium – révén.

A burgonyahéj bőrápolásra

Ha mindez nem lenne elég, a burgonyahéj nagyon jó a bőrproblémák kezelésére is. Használhatjuk őket a sötét karikák eltüntetésére, a bőr fehérítésére, az aknék, mitesszerek és fehér foltok kezelésére, valamint a túlzott olajtermelés csökkentésére is.

Csak tegyünk egy kis burgonyalét egy vattapamaccsal a problémás területre, hagyjuk rajta 15-20 percig, majd langyos vízzel öblítsük le! 

Jótékony hatás a csontokra

A burgonyahéj olyan ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a csontok szerkezetének és erejének fenntartásához. Ezen ásványi anyagok közé tartozik a vas, kálium, magnézium, foszfor, kalcium, réz és cink.

A testünk magnéziumának 50-60%-a a csontokban található: a burgonya héjának fogyasztása segíthet a csontsűrűség fenntartásában, és csökkentheti az osteoporózis kockázatát a menopauzán már átesett nők esetében.

unsplash.com

A burgonyahéj hajápolásra

A burgonyahéj hozzájárul a haj ragyogásához és fényéhez, valamint segíthet a gyorsabb hajnövekedésben is. Vigyünk fel burgonyahéjba áztatott vizet a fejbőrünkre, és finoman masszírozzuk át vele a fejbőrt 5-10 percig! Hagyjuk rajta további 15 percig, majd öblítsük le normál vízzel! 

Szuper komposztalapanyag

Ha olyan ételt készítünk, amihez mégsem állna jól a burgonyahéj, nehogy a kommunális hulladékba dobjuk Helyette tegyük a komposztra a krumpli héját, mert így feldúsíthatjuk a beltéri növények földjének és a kertnek a tápanyagtartalmát.

Tisztítás és csiszolás

A burgonyahéj szuperül használható az ezüst étkészlet fényesítéséhez. De nemcsak a foltokat képes eltüntetni, de a burgonyalé savai a korróziót vagy a rozsdát is képesek feloldani.

 

Borítókép: unsplash.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!