Így veszélyezteti a mobilozás az egészséget

2023. 05. 09.
Forrás: Medical Online
A mobilozók testtartása során jellemzően a nyak előrefeszül, a vállak is előregörnyednek, a nyak- és vállizmok tartása görcsös, az áll a mellkashoz közelít.

A Cleveland Clinic szakértői szerint a nyakizmok úgy alakultak ki, hogy a fejet függőleges helyzetében elbírják. Minden centiméterrel, amellyel elmozdítjuk a függőleges helyzetből a fejet, megduplázzuk az izmok terhelését. Ha függőlegesen lefelé nézünk a mobilunkra, akkor 5-6-szoros terhelésnek tesszük ki a nyakat. 

A szakértők szerint nemcsak izomfájdalom alakulhat ki a rossz tartás miatt. Ez a testtartás a tüdőkapacitást is korlátozza, rontja a tüdőkapacitást, így a szívet jobban dolgoztatja, mivel kevesebb oxigénhez jutunk ebben a helyzetben. 

pexels.com

Hasonlóan a mobilozók rossz testtartásához, az is nyakfájdalmat okozhat, ha valaki sokat telefonál a vállához szorított mobillal. A legtöbben ráadásul erre csak az egyik vállukat használják, ami még féloldalasabbá teszi a terhelést, feszíti a nyakat, a vállakat, a hátizmokat. Erről, főként ha már panaszaink is jelentkeznek a vállban, nyakban, érdemes rövid úton leszokni.

Ahhoz, hogy megelőzzük a krónikus fájdalmakat, érdemes jobban figyelni a tartásunkra mobilozás közben. Természetesen az is megoldás, ha tudatosan próbáljuk magát a képernyőidőt rövidíteni és mással lekötni magunkat. Ha például zenét hallgatunk és kibámulunk az ablakon, máris nem terheljük vele úgy a nyakunkat.

Ha azonban mindenképpen a telefont használjuk ülő helyzetben utazva, vagy várakozva, akkor a szakértők azt tanácsolják, figyeljünk a tartásra.

  • Húzzuk ki magunkat, a vállunk gördítsük hátra, a nyak ne essen előre.
  • Egyenes háttal hajoljunk, ne görnyedjünk. 
  • Tekintetünket szegezzük előre, ne lefelé. Az állunkat ne közelítsük a mellkashoz, mert akkor a fejünk előreesik.

pexels.com

Akárcsak a monitorok esetében, az az egészséges, ha a telefon képernyőre szemmagasságban van, nem lejjebb, mert akkor a fej előreereszkedik, amitől az izmok folyamatosan feszülnek, nem ernyednek el. Ez okozza a görcsöket, fájdalmat. 

Fontos, hogy ne tartsuk hosszú ideig magunkat olyan testhelyzetben, amiben az izmok folyamatosan feszülnek, tehát ha használjuk is a mobilt, változtassunk a pozitúránkon, találjuk meg a legkímélőbb testhelyzetet.

 

Borítókép: pexels.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!