5 tévhit a hideg vizes mosásról

Forrás: Marie Claire
Elgondolkoztunk már azon, mennyi energia és pénz megy el a mosógép használatával? Ennek az energiának a 90 százalékát arra használja fel a mosógép, hogy felmelegítse a vizet. Teljesen feleslegesen. A hideg vizes mosással kapcsolatban még mindig rengeteg tévhit tartja magát, például az, hogy a meleg víz jobban elpusztítja a kórokozókat.

Az utóbbi évek arra késztetnek minket, hogy gondolkodjunk zöldebben, takarékoskodjunk az energiával és a vízzel, csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. Ám nem csak ezért érdemes alacsonyabb hőfokra tekerni a mosógép beállító gombját. A ruháknak is sokat árt, ha magas hőfokon mosunk. 

Rengeteg tévhit tartja magát még mindig a hideg vizes mosással kapcsolatban. Darenton Randall higiéniai szakértő elárulta, mi az igazság ezekkel kapcsolatban.

unsplash.com

1. tévedés: a mosószer nem olyan hatásos hideg vízben

Ez még igaz is lehetett a szakember szerint, amikor elkezdték kifejleszteni a mai modern mosószerek őseit. Ám ma már a folyékony mosószerek használatával semmi szükség rá, hogy magas hőfokon áztassuk, mossuk a ruháinkat. Sőt, vannak mosószerek, melyeket kifejezetten hideg vizes mosáshoz terveztek. Olyan enzimeket tartalmaznak, melyek lebontják és eltávolítják mosás közben a foltokat.

2. tévedés: a hideg vízzel nem lehet kimosni a foltokat

Ez is akkor lehetett még igaz, amikor a mosószerek nem voltak olyan hatékonyak, mint ma. Nem oldódott fel olyan jól a tisztító hatóanyag a hidegebb vízben, így a kosz is a ruhákban maradhatott. 

Ma viszont már a mosógépek is modernebbek és a mosószerek is jobbak. Ám ha tudjuk, hogy nagyon makacs folttal kell megküzdenünk, mindig hatásosabb előkezelni az érintett részt, és csak utána rakni be a mosógépbe, mint meleg vízben kimosni.

3. tévedés: a hideg víztől tágulnak a ruhák

A legtöbbünkkel előfordult már, hogy a meleg víztől összeugrott az óvatlanul mosógépbe dobott gyapjúpulóvere. A logika mentén a hideg víznek viszont tágítania kellene a ruhákat? Ez ugyan nem történik meg, viszont a hideg víz nem károsítja úgy a textilszálakat, mint a meleg vízzel történő mosás, így inkább az az igazság, hogy megtartja eredeti méretét.

unsplash.com

4. tévedés: a törölközőket és konyharuhákat nem moshatjuk hideg vízzel

Aki egyébként hideg vízzel mossa a ruháit, a törölközőket, ágyneműket, konyharuhákat még ő is melegebb hőfokra teszi a mosógépbe. Ezt legtöbben azzal magyarázzák, hogy ezek a textilek érintkeznek a testünkkel, az ételeinkkel, ráadásul nem is mossuk mindennap ezeket, így kell a meleg víz, hogy fertőtlenítsük. 

Az igazság az, hogy a 30 fokon nagyjából ugyanannyi kórokozó pusztul el, mint 60 fokon. Inkább az számít, milyen adalékanyagokat (például fertőtlenítő mosószer) használunk a mosáshoz.

5. tévedés: a hideg víz nem viszi ki a vérfoltot a textilből

A melegebb hőfoknak is megvan a létjogosultsága, például fertőző betegségek idején. Ez nem mondható el azonban, ha vérfoltot kell eltávolítanunk a ruhákból. 

A vérfoltot mindig hideg vízzel kell tisztítani, különben még jobban beleül a textilszálak közé a szakember szerint. Olyan fehérjéket, cukrokat és zsírokat tartalmaz ugyanis, melyek meleg hatására elszínezik a vele érintkező anyagokat. Ha ez megtörténik, utána sokkal nehezebb dolgunk lesz az eltávolításával.

 

Kiemelt kép: freepik.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!