Legyen rutin a kullancsellenőrzés!

2023. 04. 28.
Forrás: Pharma Online
Az élősködő eltávolításához használjunk kullancseltávolítót, amelyet bármelyik gyógyszertárban könnyen beszerezhetünk. Ne használjunk égő cigarettát, gyufafejet vagy olyan anyagokat, mint az alkohol vagy a vazelin.

Van egy apró, de nagyon fontos dolog, amire a természetjárás során oda kell figyelnünk: a kullancsok. Ezek a pici vérszívók ugyanis olyan komoly betegségeket adhatnak át a csípésen keresztül, mint a Lyme-kór.

A kullancsok elkerüléséért már az öltözködésünkkel is tehetünk megelőző lépéseket. A hosszú ujjú póló, a zokniba vagy cipőszárba betűrt nadrág és a világos színű ruházat mind segíthetnek – utóbbi azért fontos, mert sokkal hamarabb ki lehet rajta szúrni a pici, sötét színű kullancsokat.

A kirándulás során lehetőleg kerüljük a magas fűben sétálást, használjunk riasztó sprét, és ami talán a legfontosabb, alaposan vizsgáljuk át magunkat, egymást és állatainkat, amikor hazaértünk.

A test mely részein bújhat meg kullancs?

Alapvetően az egész testet érdemes átvizsgálni, különösen:

  • a fejet és a hajat
  • a füleket, a fülek körülötti területet
  • a hajlatokat
  • a hátat (tükör segítségével vagy másik személy megkérésével)
  • a derék környékét
  • a combot
  • a lábfejet

Apró duzzanatok után tapogassunk, pici sötét pontokat keressünk. Ha pedig kullancsot találunk, ne várjunk, távolítsuk el azonnal!

Hogyan lehet biztonságosan eltávolítani a kullancsot?

Olyan csipeszt használjunk a kullancs eltávolítására, amely nem nyomja össze a kullancsot. Vagy használjunk kifejezetten ehhez készült kullancseltávolítót, amelyet bármelyik gyógyszertárban könnyen beszerezhetünk.

Ne használjunk égő cigarettát, gyufafejet vagy olyan anyagokat, mint az alkohol vagy a vazelin a kullancs kiszedéséhez.

Arterego

A kullancsot óvatosan, a bőrhöz minél közelebb fogjuk meg és egyenletesen húzzuk ki. Ezután mossuk meg a csípés helyét vízzel és szappannal, és kezeljük le fertőtlenítő krémmel.

Fontos, hogy amint kullancsot találunk, azonnal távolítsuk el azt, mert minél hosszabb ideig van megtapadva, annál nagyobb az esélye, hogy fertőzést ad át.

Mit tegyek, ha megcsípett a kullancs?

Eltávolítás után a kiszedett kullancsot laboratóriumi tesztre küldhetjük, ahol megvizsgálják, hogy pontosan milyen fajtájú a kullancs és van-e benne valamilyen fertőző kórokozó.

Fontos, hogy a kiszedés után figyeljük a csípés helyét, illetve a testünk más területeit is. A jellegzetes piros kokárda alakú folt a bőrön nem az egyetlen tünete a Lyme-fertőzésnek és nem is minden esetben jelenik meg.

Ha bármilyen tünetet észlelünk, ami fertőzésre utalhat, forduljunk azonnal szakorvoshoz, aki az esetleges fertőzés megállapítására Lyme-teszt elvégzését javasolhatja.

 

Kiemelt kép: Arterego

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!