Ki volt Justine Siegemund, a gyerekszülés forradalmasítója?

2023. 04. 24.
Forrás: Marie Claire
A 17. századi német bába orvosi jegyzetei és könyve forradalmasította a nőgyógyászatot. A férfi orvosok mégis legszívesebben a máglyán látták volna.
  • Az első olyan személy volt, aki női szemszögből írt nőgyógyászati szakkönyvet.
  • Justine Siegemundnak köszönhetően sokkal biztonságosabbá vált a szülés mind a gyermek, mind az anya számára.
  • Nem csoda, ha a férfi orvosok ezek után a pokolba kívánták.

A gyerekszülés a 17. században nem volt veszélytelen dolog. Keveset tudtak magáról a folyamatról, és ma már egészen egyszerűen megoldható komplikációk is végzetesek lehettek mind az anya, mind a babák számára. 

Justine Siegemund bába elhatározta, hogy változtat ezen.

Mivel abban az időben az orvosi könyveket szinte kivétel nélkül férfiak írták, Siegemund úgy döntött, ír egy nőgyógyászati szakkönyvet női szemszögből.

Saját egészségügyi problémái késztették arra, hogy többet megtudjon a női testről, várandósságról és gyerekszülésről. Nem csak nagyon jó bába vált belőle, aki több ezer babát segített biztonságosan a világra, de módszereit az 1690-ben íródott The Court Midwife című munkájában le is jegyezte és képekkel illusztrálta.

Siegemund könyve, az első olyan német orvosi kötet, ami női nézőpontból íródott, nagyban hozzájárult, hogy a szülés biztonságosabbá vált az anya és a baba számára. 

Justine Siegemund

Justine Siegemundot egészségügyi problémái sarkallták munkára

Célja nem az volt, hogy a gyerekszülést forradalmasítsa, csupán többet akart tudni a női testről saját egészségügyi problémái miatt.

Siegemund méhsüllyedéssel küzdött. Ez azt jelenti, hogy a méhét körülvevő izmok és szalagok meggyengültek.

Ez többek között azzal járt, hogy Siegemund folyamatosan úgy érezte, valami nehéz van az alhasában. Várandóssága alatt ráadásul több bába is félrekezelte. 

A saját állapota miatti kétségbeesés késztette arra Siegemundot, hogy kitanulja a bábaságot. Abban az időben a gyerekszülés módszereiről a tudást szájról szájra adták tovább, a bábák gyakran féltve őrizték saját titkaikat.

Ám Siegemund elég okos volt ahhoz, hogy saját maga is gyűjtsön tudást és képezze magát, így 1659 táján elkezdett gyermekeket világra segíteni. 

Sok bábával ellentétben Siegemund nagyon ritkán használt különböző szereket vagy sebészi eszközöket a babák születésénél. Tudatosan csak szegény nők szülésénél segédkezett, mégis gyorsan híre ment, milyen ügyes, és elkezdték gazdag, nemesi házakhoz is hívni.

1701-ben végül hivatásos kórházi szülésznő lett, köszönhetően tehetségének. 

Justine Siegemund megírja korszakalkotó nőgyógyászati könyvét

Gyorsan nőtt Siegemund elismertsége Berlinben is. A királyi családban segített világra kisbabákat és méhnyakrákban szenvedő nemesasszonyok egészségügyi problémáinál segített.

II. Mária angol királynő olyan elégedett volt Siegemund munkájával, hogy felkérte, írjon útmutatást más bábák számára, amiből tanulhatnak.

Bár a bábák tudásukat főként szóban adták tovább, az orvosi szövegeket tipikusan férfiak írták akkoriban, Siegemund mégis eleget tett a kérésnek. Ekkor írta meg a The Court Midwife című könyvet. 

Siegemund azt is részletesen leírta, mi a teendő az olyan komplikált esetekben, mikor elakad az újszülött válla a szülőcsatornában

Ebben leírta, hogyan segített világra egészséges újszülöttet, aki a 37. hétre született, holott akkoriban úgy tartották, a csecsemők csak akkor képesek életben maradni, ha a 40. hét után jönnek világra.

Siegemund volt az is, aki felhívta a figyelmet a magzatburok megrepesztésére is, mivel így megelőzhető az elöl fekvő méhlepény miatti vérzés. 

Azt is részletesen leírta, mi a teendő az olyan komplikált esetekben, mikor elakad az újszülött válla a szülőcsatornában. Akkoriban mind a nő, mind a baba számára végzetes volt az ilyen probléma. Ám Siegemund szemléltette, hogyan fordította be a csecsemőt, hogy biztonságosan világra segíthesse. 

A bába megelőzte a korát

Azzal, hogy megosztotta a tudását, Siegemund leszámolt azzal a korabeli előítélettel, hogy csak férfi képes világra segíteni biztonsággal egy kisbabát.

Nem csoda, ha kivívta maga ellen egy csomó férfi orvos és más bábák haragját, akik azzal vádolták, hogy veszélybe sodorja a nőket az egyáltalán nem biztonságos szülési gyakorlatával.

A támadások ellenére Siegemund könyve az első átfogó szülészeti szakkönyv lett. Korábban csak olyan feljegyzések születtek, amiket az orvosok saját maguk számára készítettek a szülészeti módszerekről.

Nem kellett sok idő, hogy Németországon kívül is elterjedjen a The Court Midwife című könyv, és lefordítsák más nyelvekre is.

Mégis Justine Siegemund legfontosabb öröksége az, hogy biztonságosabbá tette a szülést.

Amikor 1705-ben, 68 éves korában meghalt, gyászbeszédében a lelkész kiemelte: Siegemund élete során közel 6200 kisbabát segített a világra sikeresen.

 

Képek forrása: Wikipédia

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!