Műtét nélkül is kezelhető a keresztszalag-szakadás!

Forrás: Sherlock Rehab
Számos aktív sportolónak okoz kétségbeejtő helyzetet a keresztszalag-szakadása, hiszen a műtét az egyik legnépszerűbb kezelési formává nőtte ki magát. Azonban sok esetben elkerülhető az operáció és a keresztszalag-szakadás kezelhető más módon is.

Szabó Klára gyógytornász és manuálterapeuta szerint az 1960-as évektől, a modern ACL-sebészet kezdete óta több kutató is arra a következtetésre jutott, hogy a pótlás nem mindig kielégítő és igazából helyreállíthatatlan a keresztszalag.

Az elfogadható eredmények 40%-tól 90%-ig terjednek. Ez a nagy változatosság az indikációk, műtéti technikák, anyagok és rehabilitációs protokollok sokféleségével magyarázható.

Keresztszalag pótlására használt anyagok
 

A keresztszalag képes spontán gyógyulni

A terapeuta azt is elmondta, hogy a kutatások szerint az elszakadt keresztszalagban megtalálhatók azok a sejtek, amelyek át tudnak alakulni a növekedési faktorok hatására, így a szalag regenerálódni képes.

Az MRI felvételek bizonyítják, hogy a gyógytorna segítségével jó esélyeink vannak a keresztszalag-szakadás teljes gyógyulásra.

Egy kutatásban 5 éven keresztül 118 pácienst vizsgáltak, akik közül 62-t egyből megműtöttek 59 pedig elkezdett tornázni. A fiatal, aktív pácienseknél a megfelelő mechanikai ingerekkel elérhető a teljes felépülés, annak ellenére, hogy komoly térdfájdalomtól, mozgásbeszűküléstől és porcsérüléstől szenvedtek.

A műtéti beavatkozás során elhúzódik az ízületi gyulladás, tolódik időben a terhelhetőség, ami a meniscusok és a szalagok gyógyulását akadályozza.

A térd anatómiája

A térdízület a sípcsont és a combcsont között található, amelyben a szalagok biztosítják a csontok stabilitását.

Az elülső (ACL) és hátsó keresztszalag (PCL) X alakban fut a térdben a két csontvég között, míg az oldalszalagok a térd belső és külső oldalán helyezkednek el.

A térd anatómiája

Szakadás vagy húzódás?

Sportolás közben a hirtelen irányváltoztatások, ugrások vagy kitámasztások során a keresztszalagok gátolják meg, hogy a sípcsont elmozduljon.

Azonban, ha a szalagokra ható erő túl nagy, a térdszalag rostjai megnyúlnak, tépődnek vagy teljesen elszakadnak.

Térdrándulásról akkor beszélhetünk, ha a szalagok csak nyúlnak vagy tépődnek, de nem teljes a szakadás. Ebben az esetben a probléma 1-2 hetes folyamat során magától rendeződik.

Ha a szalag szakad, akkor jóval hosszabb gyógyulási időszakra kell felkészülni; ebben az esetben minimum 2-3 hónapos felépülési idővel kell számolni.

Keresztszalag szakadást okozó sportok


Hogyan lehet a leghatékonyabb támogatni a keresztszalag gyógyulását?

Minden esetben fontos, hogy a sérült ízületeket minél előbb mozgatni kezdjük. Természetesen fokozatosan és átgondoltan, de szükséges a mozgás, hogy a szalagok gyógyulhassanak és visszanyerjék rugalmasságukat.

Ebben van nagy segítségünkre a manuálterápia.

A kezdeti kezeléssel a térdfájdalom, a duzzanat csökkentése és a teljes kinyújtás elérése a cél. Minél hamarabb elkezdjük, annál jobban támogatjuk a spontán gyógyulást.

A manuálterápiával a mozgás minősége helyreállítható azáltal, hogy a “helyettesítő” mozgások deformációit kijavítjuk. A kinesio tape segítségével pedig elősegítjük az ödéma felszívódását – fogalmaz a terapeuta, majd hozzáteszi:

Elsősorban a törzs izomzatát (core izmok) és az alsó végtag erejét fejlesztjük koordinációs és egyensúlyfejlesztő gyakorlatok által.

A legfontosabb, hogy javítsuk a térd hajlíthatóságát, erejét, gyorsaságát és robbanékonyságát, így elkerülhetjük az újrasérülést. Eleinte az egyenes vonalú futás, kitörés, guggolás, lépcsőzés hasznos, amit kiegészítünk nyújtással.

Majd jöhetnek az egyre összetettebb gyakorlatok, ugrások, futás irányváltoztatásokkal, itt a legfontosabb, hogy a talajra érkezés és az onnan elrugaszkodás kontrollálttá váljon.

Végül pedig a sportspecifikus gyakorlatokkal kialakítjuk a robbanékonyságot. A felépülési idő 3-6 hónap közé tehető.

Kezelés manuálterápiával

Mikor kell mindenképpen műteni a keresztszalagot?

A konzervatív terápia sikeressége függ: a páciens anatómiai adottságaitól (pl. combcsont laterális fejének "csapottságától"), regenerációs képességeitől és motivált kooperációjától.

Az alábbi esetekben is érdemes elgondolkozni a műtéten:

  • tartósan fennálló nagyfokú instabilitás, ami gátolja a pácienst a hétköznapi életben;
  • az olyan sport végzése, ahol nagy a kockázata a térdsérülésnek illetve az ismétlődő keresztszalag-szakadás.

A manuálterápia a műtét utáni rehabilitációban is fontos támaszt nyújt, mivel alkalmazásával a folyamat végén elérhető a teljes gyógyulás.

Keresztszalag műtét utáni rehabilitáció

A keresztszalag műtét után mindenképp rehabilitációra van szükség, amelynek időtartama nagyjából egy év.

A manuálterápiának rendkívül nagy szerepe van a térd és a szalagok teljes gyógyulásában.

A kezelés első 6-8 hetében teljessé tesszük a térd mozgástartományát, a 3-6 hónapban kialakítjuk a megfelelő izomerőt és az utolsó szakaszban fél évig fejlesztjük az összetett funkciókat, miközben mentálisan is felkészítjük a pácienst, hogy újra bátran és összpontosítva sportolhasson.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!