Sebek, hegek és kezelésük

Tavasszal kezdődnek a kerti munkák, előkerülnek a metszőollók, gereblyék, ásók, megannyi hasznos, de kisebb-nagyobb balesetet is könnyen okozó szerszám. De ott a konyha is, számos éles eszköz otthona, hogy a fürdőszobáról ne is beszéljünk. A legtöbb könnyű sebesülést, sérülést a háztartási vagy ház körüli munkák során szerezzük. De vannak olyan sebek is, amelyek avatott kezek munkái, ezek a kisebb-nagyobb műtétek elengedhetetlen velejárói. Ezek helyes kezeléséről és ápolásáról, no meg teljes vagy részleges eltüntetéséről Gilyénné dr. Schunk Máriával, a Bazsalikom Patika gyógyszerészével beszélgettünk.

Ön választotta témánkul a sebkezelést, nem véletlenül: komoly tapasztalata van a műtéti hegek ápolásában.

dr. Schunk Mária gyógyszerészIgen, nem titok, a kisfiamnak, akit örökbefogadtunk, volt egy szívzöreje, amit kamrai sövényhiány okozott, ezért öt hónaposan meg kellett műteni.

Szerencsére ma már teljesen egészséges, és a műtéti heget is csak egy halovány vonal jelzi, mivel sikerült kitapasztalnom, melyik a legmegfelelőbb kezelés a számára.

Nálunk a cink-hialuronát-tartalmú kenőcs vált be, de ez persze egyéni, és függ a seb jellegétől is. Rendkívül jó kozmetikumok, készítmények kaphatók már erre a célra, de érdemes orvossal, bőrgyógyásszal is konzultálni, pláne, ha feltűnő helyen, például arcon található a beavatkozás nyoma.

A plasztikai sebészetnek is van olyan ága, amely kifejezetten az operációk nyomainak eltüntetésére szakosodott.

Igaz az, hogy a gyerekeknél hamarabb bekövetkezik a sebgyógyulás?

Igen, de ez nemcsak az életkortól függ, a genetika és rengeteg külső körülmény befolyásolja. Van, akinél gyorsabb, és van, akinél lassabb ez a folyamat.

Mik az általános tudnivalók a sebkezeléssel kapcsolatban?

Az első lépés a fertőtlenítés. Ha nem áll rendelkezésre jódtartalmú vagy alkoholos készítmény, a tiszta víz is megteszi.

Viszont, ha lehetséges, próbáljuk megállapítani, hogy került-e szennyeződés a sebbe.

Azt mindenki tudja, hogy a rozsdás vas okozta sérülés tetanuszoltással jár, de a termőföld, trágya is tartalmazhatja a merevgörcsöt okozó baktériumot, úgyhogy ha fennáll a fertőzés veszélye, forduljunk orvoshoz.

stock.adobe.com

Természetesen akkor is menjünk el az ügyeletre, vagy hívjunk mentőt, ha a sérülés komoly vérveszteséggel jár, a seb hosszú vagy mély, és nem állítható el a vérzés.

Ha fennáll annak a lehetősége, hogy idegen test került a sebbe, erről tájékoztassuk az orvost, mivel neki a szaktudása és az eszközparkja is annyira speciális, hogy alkalmas a problémás szennyeződések, szerves vagy szervetlen anyagok eltávolítására.

Ha pedig nincs nagy baj, akkor az otthoni elsősegély doboz is sokat segít, amelynek elengedhetetlen tartozéka a ragtapasz, de legalább ilyen fontos kellék lehet a sebösszehúzó tapasz is – ez vékony és kevésbé nyúló szalagokból áll, amelyek ügyes felhelyezésével a komolyabb vágások is könnyedén összehúzhatók.

Mi a helyzet a műtétek során létrejött sebekkel, hegekkel?

A kórházból való távozáskor, a zárójelentésben és szóban is részletesen ellátják a beteget tudnivalókkal, tanácsokkal, és elmondják azt is, mit szükséges beszereznie a sebkötözéshez, ápoláshoz, fertőtlenítéshez.

Így leggyakrabban a betegek első útja hozzánk vezet. Egy gyógyszertár szinte minden olyan kötszerrel, tapasszal, kenőccsel vagy fertőtlenítővel rendelkezik, amivel egy kórház.

Az előfordulhat, például a tapaszok esetén, hogy nincsen minden méretből raktáron, de a legtöbb patika órák alatt pótolni tudja a hiányzó termékeket.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!