Patikusok és találmányaik

2023. 04. 19.
Van néhány olyan, a mindennapokban gyakran kezünkbe kerülő tárgy, készítmény vagy eszköz, amelyeknek nincs, vagy csak áttételesen van közük a gyógyításhoz, mégis patikusok szabadalmaztatták őket. Ahogy szinte minden találmány létrejöttében, ezeknél is nagy szerepe volt a véletlennek, mégsem vitatható el a feltalálóktól az innovatív, mindenre nyitott, újítást kereső látásmód. Lássunk néhány érdekes példát!

Tom Lyle Williams még csak 19 éves volt, amikor 1915-ben megszállta az ihlet. Nővére, Maybel épp a tükör előtt állt, és korommal igyekezett a szemhéjait igézővé varázsolni, a korban bevett szokás szerint.

Tom érdeklődéssel figyelte a kezdetleges szépészeti műveletet, majd gondolt egyet, és egy gyógyszerész barátja segítségével megalkotta az első szemfestéket.

Mivel a szer alapanyaga a vazelin volt, az inspirációt adó lánytestvér tiszteletére a Maybel és a vazelin szavakból megszületett a ma is közismert Maybelline márka.

A legismertebb üdítőitalok is gyógyszerészeknek köszönhetik a létrejöttüket.

Ezek szinte kivétel nélkül Amerikában látták meg a napvilágot, ugyanis az újvilág gyógyszertáraiban üdítőitalokat is lehetett vásárolni.

A nem túl széles kínálatot akarta bővíteni Charles Alderton, aki addig kísérletezett a különböző fűszerek és a vanília kombinációjával, míg Dr. Pepper néven meg nem született a színes-cukros-szénsavas frissítő, amely rövid időn belül hatalmas üzleti siker lett.

Sajnos a nagy titkot, hogy ki valójában a névadó Borsorvos, elfelejtette feljegyezni az utókor, ma is számos teória és legenda övezi kilétét.

John Stith Pemberton a polgárháborúban a déliek oldalán harcolt,és sebesülései miatt fájdalomcsillapítókon élt, elsősorban morfiumon.

Saját függőségét próbálta enyhíteni egy alkohol- és kokaintartalmú itallal, amelyet aztán áruba bocsájtva nem kis népszerűségre tett szert, el is adta a receptet nem sokkal a halála előtt.

Így született meg a Coca-Cola, amely sokak bánatára és még többek szerencséjére ma már nem tartalmazza a két legfontosabb eredeti összetevőt.

stock.adobe.com

Az emésztés zavartalanságát többek közt a pepszin nevű enzim segíti elő. Egy Caleb Bradham nevű patikus ezért az emésztést könnyítő italát Pepsi-Colaként kezdte árusítani, és bár maga az enzim sosem volt a frissítő összetevője, mégis hatalmas karriert futott be vele a gyógyszerész.

Sikerének egyik titka abban volt, hogy a kezdetektől hírességekkel reklámozta italát, autóversenyzők és sportolók dicsérték a Pepsi teljesítményükre gyakorolt kedvező hatását.

Amikor huncut mosolyával Mr.Clooney kedvenc kávéját szürcsöli, jusson eszünkbe, hogy a Ness termékek nem egy skót tavi szörnyről kapták a nevüket, hanem Henri Nestlé svájci gyógyszerészről.

A leleményes patikus találmánya pedig az első anyatejpótló tápszer volt, amellyel rengeteg koraszülött baba életét mentette meg.

Az ő nevéhez fűződik egy másik életmentő táplálék is, ugyanis aktív szerepet játszott az 1870-es években a tejcsokoládé megalkotásában, amelyhez egy korábbi nagysikerű Nestlé terméket, a sűrített tejet használta fel.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!