Kiderült, mely gének döntenek a szülés idejéről

2023. 04. 13.
Forrás: ng.24.hu
A Göteborgi Egyetem kutatója vezette nagy nemzetközi csoport a Nature Genetics folyóiratban tette közzé azt a sokak számára igen fontos eredményt, amely elősegítheti, hogy a későbbiek során a koraszülés sok esetben megelőzhetővé váljon.

A szülés normális esetben a terhesség 39-40. hetében következik be, ha azonban a 37. hét előtt, akkor koraszülésről beszélünk. A világon az 5 éves kor alatti gyermekhalálozásban vezető ok a koraszülés, és az ehhez köthető problémák.

Az ember esetében igen rövid időszak áll rendelkezésre a szülésre, és abban nagyban különbözünk más emlősöktől, hogy a női medencén épp csak átfér a teljesen kifejlett magzat – a csimpánz esetében a nőstények medenceüregének átmérője a duplája a magzat méretének.

freepik.com

Ezek miatt is különösen fontos a szülés időzítése, és ezek miatt kezdte el felmérni a több mint 90 szakemberből álló csoport az anya és a magzat genetikai hatásait e folyamatra, s mintegy 279 ezer genetikai mintát vizsgáltak át.

„A kutatásunkból kiderült, mi és hogyan időzíti a normál időben zajló szülést és a koraszülést.
Számos, korábban ismeretlen génváltozatra bukkantunk a vizsgált mintákban, amelyek a szülés idejével függnek össze, s ezek segítségével páratlan betekintést nyerhettünk a lejátszódó biológiai folyamatokra” – mondta a kutatást vezető Bo Jacobsson professzor.

136 ezer szülés esetében mind az anyai (számos esetben az apaival kiegészülten), mind a magzati géneket meg tudták vizsgálni, így kideríthették, mely gének játszanak szerepet a szülésben.

freepik.com

Ezek alapján beigazolódott az anyai és a magzati gének közti „konfliktus” elmélete. Az anyai gének a minél korábbi szülést serkentik az anya saját túlélése érdekében, míg a magzat szeretne minél tovább az anyaméh védelmében maradni és növekedni.

A kutatók úgy fogalmaztak, hogy valamiféle kompromisszumra kell jutni a megfelelő idejű szüléshez.

A kutatás fő célja az volt, hogy az eredményeket felhasználva a későbbiekben olyan gyógyszereket állíthassanak elő, amelyek a szülés megindításában, illetve a koraszülés elkerülésében nyújtanak segítséget majd.

 

Kiemelt kép: pexels.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!