Az étrend-kiegészítők veszélyei 1.

Szerző: Szimpatika
Vitaminkészítményekből és ásványi anyagokból az elmúlt öt és fél évben legálisan több mint 5000 termék került a piacra. Ez a kínálat havonta több mint 170 termékkel bővül. Lássuk először a hivatalos magyar álláspontot.
Az orvosok többsége szerint megfelelő táplálkozás esetén a szervezetnek nincs szüksége kiegészítő vitaminokra. Márpedig, ha nincs rá szüksége, akkor káros a túlzott bevitel. Még a vízben oldódó vitaminok sem ürülnek ki tökéletesen a szervezetből. A túlzott C-vitamin-szedés vesekövet okoz. A zsírban oldódó vitaminokkal még rosszabb a helyzet. Ezek ugyanis felhalmozódnak a szervezetben, és komoly vese-, és májkárosító hatásuk van.

Az étrend-kiegészítők szedése mellet kardoskodók szerint viszont napjainkban az agyonvegyszerezett, mesterségesen növesztett és érlelt táplálék nem tartalmazza a szervezet számára szükséges mennyiségeket. Ahhoz, hogy egy ember a számára szükséges C-vitamin mennyiséget megkapja, napi 2 és fél kiló citromot vagy másfél kiló paprikát kellene elfogyasztania.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szerint napjainkban kevés tudományos értékű bizonyíték áll rendelkezésünkre arra vonatkozóan, hogy az étrend-kiegészítők milyen szerepet töltenek be a betegségek megelőzésében, az egészség megtartásában. Azt azonban tudni lehet, hogy túlzott bevitelük, milyen veszélyeket rejt. A vitaminok, ásványi anyagok biztonságos legfelső szintjét tudományos kockázatbecsléssel kell megállapítani, amely egyúttal figyelembe veszi az egyes fogyasztói csoportok egyéni érzékenységét is. A legfelső biztonságos szint (UL) az a maximális tápanyagmennyiség, amely a rendszeres napi bevitel esetén sem ártalmas senkire. Az UL kockázatbecsléssel meghatározott, tudományos értékelés alapján megállapított, élettanilag tolerálható érték. Az Európai Unió Tudományos Bizottsága, valamint az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal állásfoglalása alapján jelenleg 13 vitaminról, 18 ásványi anyagról áll rendelkezésünkre  tudományos állásfoglalás.

Felnőttek számára hivatalosan ajánlott napi vitamin és ásványi anyag beviteli referencia értékek (RDA) a Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 sz. előírása alapján



Egészen más értékeket olvashatunk azonban, ha más forrásokat nézünk. A következő részben az Egyesült Államok Orvostudományi Intézete által ajánlott vitamin- és ásványianyag-mennyiségeket közöljük

... folytatjuk

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!