Nem csak húsvétkor remek vitaminforrás: a torma
Pedig a torma 5-6 fajta illóolajat tartalmaz, vírus- és baktériumölő hatása mellett jelentős a kálium-, kalcium-, magnézium-, kén-, foszfortartalma, illetve az egyik legnagyobb koncentrációjú C-vitamin forrásunk.
Ráadásul a torma igazi hungarikum, a Hajdúsági tormát pedig az EU-ban is eredetvédettként tartják számon.
A tormában lévő mikrotápanyagok segítenek megfelelő szinten tartani a vérnyomást, így megelőzni olyan betegségeket, mint az agyvérzés, a szívroham és az érszűkület.
Annak is ajánlott lehet a torma rendszeres fogyasztása, aki az emésztését szeretné javítani. A zöldségben található fitokemikáliák serkentik az emésztéssel összefüggő mirigyek működését, de a bélperisztaltikára is jótékonyan hatnak.
Ez, illetve a torma rosttartalma segít megelőzni a székrekedést és a krónikus hasmenést egyaránt, és biztosítja, hogy rendszeresen legyen székletünk (és ezt könnyen ki is tudjuk üríteni). Emellett a tormának vizelethajtó hatásai is vannak.
Az őszi, téli és kora tavaszi időszakban, amikor a legtöbben valamilyen felső légúti fertőzéssel küszködnek, különösen ajánlott lehet a torma fogyasztása.
Nemcsak azért, mert irritálja a nyálkahártyát, vagyis fokozott váladéktermelődésre készteti azt, így a letapadt váladéktól is könnyebb megszabadulni, hanem azért is, mert jótékonyan hat az immunrendszerre.
Kutatások emellett úgy találták, hogy a tormában található összetevők bizonyos baktériumok ellen is sikerrel veszik fel a küzdelmet, vagyis a torma rendszeres fogyasztásával támogathatjuk a szervezetünket például az arcüreggyulladás vagy a hasmenéssel és hasfájással járó fertőzések elleni harcban.
Antibakteriális és vizelethajtó hatásai pedig a húgyúti fertőzések, gyulladások ellen is nagyon hatásosak lehetnek.
A piacokon leginkább a petrezselyem vastagságú (harmadosztályú) tormát veszik, míg a vékonyabb tormát darálják, így kerül bele krémekbe: a tormakrém mellett a növény a mustárnak is fontos adalékanyaga.
A torma a reszelt változatán túl savanyított és ecetes tartósított készítményekhez, például uborka, káposzta, cékla, csalamádé ízesítőjeként is használható.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
Nyereményjátékok
Megfejtő
Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!
Facebook játék
Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Kerüljük el a hiánybetegségeket a téli időszakban!
- Így lendülhetünk formába karácsonyra!
- Lételemünk a vas
- Gyógynövényekkel a férfiak ápoltságáért!
- Jó közérzet és életöröm cukorbetegen is
- Ezért fáj a fejünk a vörösbortól!
- Karnyújtásnyira az őshonos, természetes C-vitamin
- Petefészek fagyasztás a sikeres gyermekvállalásért!
- Félelmetes, letaglózó érzések fogságában
- Készüljünk fel tudatosan a téli bőrápolásra!
- Vecsei H. Miklós - Semmelweis Ignác megformálója
- A fény gyógyító ereje
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!