Népbetegség, mégis tabu

2023. 04. 06.
Forrás: Sajtóközlemény
Egy friss országos kutatás eredményei arra mutatnak rá, hogy az aranyérbetegséget továbbra is tévhitek övezik, szégyen róla beszélni, az érintettek mindössze harmada fordul panaszaival orvoshoz, és hiába nem tesznek jót a nehéz ételek, a többség a húsvéti ünnepek alatt sem figyel oda a kímélő étkezésre.

A hazai lakosság közel felének volt vagy jelenleg is van aranyérbetegséggel összefüggő panasza, ez az arány pedig jelentősen magasabb azoknál a korábbi becsléseknél, amelyek szerint az ország harmadát érintheti a betegség kisebb-nagyobb mértékben – egyebek közt az is kiderül abból az országos kutatásból, amelyet az áprilisban zajló edukációs aranyér hónap apropóján készítettek.

A felmérésből kitűnik, hogy a nők között kis mértékben ugyan, de magasabb a panaszosok aránya a férfiakhoz képest, illetve az életkor előrehaladtával egyre többen válnak érintetté.

stock.adobe.com

Meglepő lehet, de a fiatalok körében sem ismeretlen a betegség: a 20 év alattiak több mint ötöde, a huszonéves korosztály harmada tapasztalta magán a tüneteket.

A nagy ugrás a 40. életévtől jön, az ötvenesek körében pedig már a 60%-ot közelíti az érintettek aránya. A leggyakoribb tünetnek a viszketés és a kitüremkedés számít, ezt a válaszadók közel kétharmada említette, míg a fájdalmat, illetve a vérzést a panaszosok 50 százaléka tapasztalta már.

Húsvétkor sem figyelünk oda az étkezésre

A kutatás rákérdezett a leggyakoribb tévhitekre is: az eredmények alapján úgy tűnik, hogy viszonylag gyengék a betegséggel kapcsolatos általános ismeretek.

Azzal például, hogy az aranyér gyakrabban előfordulhat a terhes nőknél, a válaszadók egyharmada sem volt tisztában, sőt, ezen belül a férfiak kevesebb mint egyötöde adott helyes választ.

pexels.com

Ezzel szemben a nők körében jobban tartja magát az a tévhit, hogy az aranyérből könnyen kialakulhat rákos megbetegedés, miközben csupán a megkérdezettek tizede ért egyet azzal, hogy az elhízás következménye is lehet az aranyér.

Azzal, hogy az aranyér megelőzésében segíthet a megfelelő táplálkozás, illetve bizonyos sportok is előidézhetik a betegséget, a válaszadók kevesebb mint harmada értett egyet.

Bár a közelgő húsvéti ünnepekre is jellemző étkezés, vagyis a rostszegény, nehéz és túlzott mennyiségben elfogyasztott fogások, valamint az alkoholos italok súlyosbíthatják az érintettek tüneteit, a kutatási eredmények azt támasztják alá, hogy ez a fajta tudatosság sajnos nem számít jellemzőnek, hiszen a megkérdezett betegek alig több mint harmada figyel csak oda a kímélő étkezésre az ünnepi alkalmak során.

Nem beszélünk róla

Bár népbetegségről van szó, továbbra is tabunak számít, ráadásul a férfiak esetében valamivel nagyobb arányban, mint a nőknél.

Ez azt jelenti, hogy nem szívesen mondjuk el másoknak, ha érintettek vagyunk, a válaszadók felének ezért fogalma sincs arról, hogy a környezetében van-e olyan, akit érint a betegség.

pexels.com

A legnagyobb arányban a családtagokat szoktuk beavatni: az érintettek közel fele a közeli rokonoknak beszél róla, illetve a megkérdezettek harmada tud arról, hogy van a családjában érintett.

Ugyanannyian – 15-15 százalék – vannak azok, akik senkinek sem beszélnek a betegségükről, és azok, akik legalább a közeli barátaikat beavatják. Ehhez hasonló arányban fordulnak a betegek a gyógyszerészükhöz, de orvosi segítséget is csupán az érintettek bő harmada vesz igénybe.

Mivel az emberek túlnyomó többsége nem fordul szívesen sem orvoshoz, sem gyógyszerészhez, viszonylag sokan próbálkoznak házilagos gyógymódokkal.

A válaszadók harmada szerint rendszeres mozgással hatékonyan enyhíthetők a tünetek, a helyes ülésre vagy ülőfürdőre a megkérdezettek negyede voksolt. Hatékony megoldásnak leginkább a gyógyhatású krémeket tartják, az érintettek kétharmada van ezen az állásponton, miközben a szájon át szedhető tabletták ismertsége még szerénynek mondható.

Sokan – a válaszadók közel harmada – vélik úgy, hogy a műtét a legjobb megoldás.

 

Kiemelt kép: stock.adobe.com

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!