Neurofeedback-terápia: a különleges fejlesztőmódszer

Forrás: gyerekszoba.hu
A neurofeedbackről sokan csak annyit tudnak, hogy ez az a terápiás módszer, amiben filmet nézünk és közben gyógyulunk. Dr. Fehér Gabriella pszichológus elárulja, hogy ez a módszer azért ennél többről szól.

A neurofeedback (más szóval EEG biofeedback) egy terápiás- és fejlesztőmódszer, visszajelzés arról, hogy miként is működik agyunk. Ez a módszer egyúttal egy remek lehetőség is arra, hogy idegrendszerünk működését harmonizálhassuk.

Mikén lett ismert ez a módszer hazánkban, és kik végezhetik nálunk?

“Annak idején (kb. 15 évvel ezelőtt) ezt a módszert, ami külföldön már ismert volt, én hoztam be Magyarországra. Ekkor indítottuk el a terapeuták és trénerek oktatását.

Tudni kell ugyanis, hogy a neurofeedback módszert csak képzett szakemberek (pedagógusok, gyógypedagógusok, pszichológusok, orvosok) végezhetik, akik elvégezték az ehhez szükséges – a Semmelweis Egyetem által akkreditált – tanfolyamot a Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesületnél, és a neurofeedbacket módszertani kiegészítésként használják az eszköztárukban” – árulta el dr. Fehér Gabriella.

Miben nyújt segítséget a neurofeedback a gyermekek számára?

Elsősorban hiperaktív és figyelemzavaros gyermekek esetében javasolja a szakember a módszer alkalmazása, de a neurofeedback hatékony az autizmus különböző formáinak kezelésében is.

Ezen kívül szinte minden olyan esetben használható terápiás módszerként, amikor valamilyen kérgi károsodás fedezhető fel a gyermeknél.

Hogy zajlik a neurofeedback terápia?

Az első alkalommal egy felmérés történik, ami legalább egy órát vesz igénybe. Ekkor kis elektródákat tesznek a gyermek fejének különböző pontjaira, és minden ponton megmérik az aktivitást.

Ebből kirajzolnak egy térképet, ami megmutatja a terapeuta számára, hogy milyen pontokon működik jól, és milyen pontokon nem működik megfelelően az idegrendszer.

Az első alkalommal történik meg a szülők kikérdezése, és annak megbeszélése, hogy mi az, amiben segíteni tud a terápia, és mi az, amiben nem.

A következő órán már a terápiáé a szerep. A terapeuta számára az adott gyermek állapota lesz a kiindulópont, és a terápia során a terapeuta által kitűzött részcél elérése lesz a feladat.

A neurofeedback terápiában alapvetően két törekvés lesz: a gyermek mesét akar majd nézni, a terapeuta pedig azt szeretné, hogy az agyát ehhez megfelelő állapotba hozza.

Hogy zajlik a neurofeedback-terápia?

A gyermek fejére elektródák kerülnek, ő pedig egy monitor előtt ül és egy mozgó képet (jellemzően egy filmet) néz. Ha a gyermek olyan állapotba képes hozni az agyát, amivel a terapeuta elégedett lesz (vagyis “jól állítja be” az agyhullámait), akkor nézheti a filmet.

Ha azonban olyan állapotban van, hogy ez nem sikerül neki, akkor a film rossz minőségűvé válik (halk lesz, összezsugorodik, bekockásodik vagy homályos lesz).

“Vagyis szándékosan kellemetlenné tesszük a filmnézést, hogy rávegyük a gyermeket arra, hogy olyan állapotba hozza az agyát, amivel tisztán nézheti és élvezheti a filmet.

Olyasmi ez, mintha a magasugróknak át kellene ugrania egy akadályt, és hogyha átugorja, akkor jutalom van, ha nem ugorja át, akkor nincs jutalom” – fogalmazott szemléletesen dr. Fehér Gabriella.

A neurofeedback terápiában a jutalmazás tehát többnyire filmnézéssel történik, de a terapeuta használhat animációt, vagy akár számítógépes játékot is a páciens számára.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez egy teljesen öntudatlan folyamat: a gyermek egyszerűen csak nézni szeretné a filmet, és az agy, mint egy önálló automata – a tudattól függetlenül – addig igazítja a dolgokat, míg tisztán nézheti és élvezheti a filmet. Ugyanakkor a gyermek nem érez semmit.

Mikortól lehet neurofeedback terápiára menni egy gyermeknek?

Mivel a jutalmazás itt filmmel történik, ezért a gyermeknek képesnek kell lennie arra, hogy végignézzen egy 10 perces filmet. Ez általában 3-4 éves kortól már kivitelezhető feladat.

Amennyiben a gyermek értelmi sérült, akkor lehet, hogy csak egy későbbi életkorban tud a terápián részt venni.

Milyen hosszú a terápiás folyamat?

A terápia hossza elsősorban attól függ, mi a probléma. A figyelemzavar kb. 40 alkalom alatt rendeződik, a hiperaktivitás kezeléséhez pedig kb. 60 alkalom szükségeltetik.

Az autizmus különböző fajtái azonban akár éveken át tartó terápiát igényelnek-tudtam meg a szakembertől.

Hol és miként vehetik igénybe a szülők gyermekük számára?

A neurofeedbacket a társadalombiztosítás alapvetően nem támogatja. Az erre rászoruló gyermekek számára azonban a pedagógiai szakszolgálatok némelyikénél ingyenesen hozzá lehet jutni a neurofeedback terápiához.

A Heim Pál Kórházban – bár erősen korlátozott számban – de szintén van lehetőség ingyenes terápiára, és néhány iskola is beszerzett már készüléket, hogy a tanulási nehézséggel küszködő és figyelemzavaros tanulóinak segítséget tudjon nyújtani.

Emellett képzett neurofeedback terapeutáknál lehet igénybe venni a kezelést. Ezek már fizetős szolgáltatások.

Egészséges gyermeknél is lehet neurofeedback-terápiát alkalmazni?

Igen!  A neurofeedback kiváló segítséget nyújthat a sport- és művészeti tevékenységet űző gyermekek számára is.

Segít csökkenteni a stressz okozta feszültséget, a szorongást és segít abban, hogy a gyermek a maximumot hozza ki magából.

 

Kiemelt kép: gyerekszoba.hu

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!