Az utak zaja és a magasvérnyomás

Forrás: ng.24.hu
Az ablakunk alatt berregő, dudáló, szirénázó járművek szó szerint megemelik a vérnyomást egy új kutatás szerint.

Az Amerikai Kardiológiai Társaság számolt be arról a nemzetközi kutatásról, amelyből kiderült, nem csak átvitt értelemben megy fel bennünk a pumpa a folyamatos utcai zajoktól, hanem szó szerint is.

A forgalom okozta légszennyezésről jó ideje tudjuk, hogy negatívan hat a szív- és érrendszerünkre, az új kutatás a zajokat is ezekhez sorolta.

freepik.com

A JACC Advances szakfolyóiratban részletezett, 240 ezer fő bevonásával kapott kutatási eredmények szerint azok, akiknek nem volt magas vérnyomásuk, a több mint 8 éves követéses vizsgálat során a környezetükben hallott forgalmi zajokkal egyenes arányban tettek szert e betegségre.

Vagyis, minél zajosabb volt az adott személy környezetében húzódó út, annál nagyobb eséllyel lett magas vérnyomása az eltelt idő alatt.

A kapcsolat akkor is fennállt, ha a kutatók az út okozta légszennyezést figyelembe vették – azonban egyértelműen azok voltak a legnagyobb kockázati csoportban, akiknél a légszennyezés a zajjal együtt érvényesült.

A kutatók szerint fontos lenne a légszennyezésen túl a zajszintet is jobban szabályozni az utak környezetében, különösen az egyre sűrűbben lakott városokban.

 

Kiemelt kép: freepik.com

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!