Nagyobb a demencia kockázata a focistáknál

2023. 03. 24.
Forrás: ng.24.hu
Egy új kutatás szerint a magasabb osztályú focistáknál gyakoribb az időskori demencia, mint az átlagemberek körében. A The Lancet orvosi szakfolyóiratban látott napvilágot az a kutatási eredmény, amelyet a Karolinska Intézet svéd szakemberei jegyeztek. A sportolók sok esetben vannak különleges sérüléseknek, vagy sérüléssel nem járó, de folyamatos erőhatásoknak kitéve, amelyek a későbbi életüket befolyásolják.

Különösen sok aggodalom övezi a focisták fejelés miatti mikrosérüléseit. A sportolók biztonsága érdekében ezeket a hatásokat muszáj alaposabban megismerni. Ez vezette most is a vizsgálatokat. 

1924-2019 közt a svéd első osztályban játszó férfi focisták egészségügyi adatait hasonlították össze egy hasonló időszakban élő, 50 ezer fős, nem sportember tömegével. A szigorú szűréseket követően 6007 focista (köztük 537 kapus) adatait tudták feldolgozni a kutatásban.

Az elemzések során különböző idegrendszeri károsodással járó betegségeket vizsgáltak, mint pl. a demenciával járó Alzheimer-kór, vagy a Parkinson-kór, illetve számos a mozgást befolyásoló idegrendszeri zavar.

Összehasonlították a mezőnyjátékosok és a kapusok eseteit a „civil” lakosságéval.

pixabay.com

Az eredmények szerint 1,5-szer nagyobb eséllyel lett egy mezőnyjátékosnak valamilyen demenciával járó idegrendszeri betegsége, mint a civileknek, a kapusok esetében egészen kicsi (mérési szempontból elhanyagolható) volt a többlet.

Bár a focisták általános egészségügyi állapota jobb és hosszabb ideig is élnek az átlag civilnél, az általánosan megfigyelhető előny, amely szerint a fizikai aktivitás csökkenti a demencia esélyeit is, az ó esetükben a fejelések miatt nem érvényes.

A kutatók hozzátették, hogy mivel a vizsgált alanyok igen nagy része még él és nem is túl idős, ez az arány tovább romolhat még életük végéig.

Azonban azt is megjegyezték, hogy sok, ma még fiatal játékos esetében előfordulhat, hogy kevésbé érinti őket e betegségcsoport annak köszönhetően, hogy néhány évtizede a bőrből készült labdák helyett szintetikus anyagút használnak, ez utóbbi pedig nem szívja magába a vizet, így nem olyan nehéz, és nem fejt ki akkora erőhatást a fejelés során.

A fejelés és az agyrázkódás kapcsolatát már számos kutatás megállapította, és nem ez a svéd az első, amelyben a hosszabb távú idegrendszeri elváltozásokra hívják fel a figyelmet.

 

Kiemelt kép: pexels.com

 

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!