Útipatika a Marsra

A Szimpatika magazin hasábjain már számtalanszor írtunk arról, milyen gyógyszerekre, kenőcsökre, kötszerekre lehet szükségünk akkor, ha nyaralni indulunk, vagy ha a téli sportoknak hódolva a hegyek felé vesszük az irányt. Talán nincs is olyan család, ahol ne készülnének előrelátóan az esetleges kisebb gyomorfertőzésekre, vagy ne vinnének magukkal gyógyszert émelygés ellen, hisz egy kacskaringósabb szerpentin, hullámosabb vízfelület vagy turbulenciákkal teletűzdelt repülőút felkavaró érzés lehet.

No de mi a helyzet az űrutazással? Ez bizony sokszorosan nehezített terep. Például az egyik legfontosabb készítmény az asztronauták számára az altató.

Az még csak hagyján, hogy nem tudnak sem lefeküdni, sem felkelni, hiszen a súlytalanságban nincs se fent, se lent, de még éjszaka sincs, mivel 24 óra alatt tizenhatszor megy le és kel fel a nap, így teljesen felborul az űrhajósok cirkadián ritmusa, azaz az alvást és az ébrenlétet szabályozó biológiai órájuk megzavarodik.

Envato

Ehhez képest az már csak parányi kényelmetlenség, hogy a falhoz szíjazva kell aludniuk. Ugyanakkor az altató, amit szednek, különleges hatóanyagokból áll, ugyanis életbevágó, hogy az ébredés után reflexeik, reakcióképességük tökéletes legyen, a készítmény alkalmazása nem okozhat kábaságot vagy érzékszervi tompultságot.

Természetesen ők sem nélkülözhetik az émelygés és hasmenés elleni készítményeket, bár vélhetőleg az ingerküszöbük magasabban van, mint a kanyargós autóúton utazó gyerekeké, de azért egy rakétakilövés az ő szervezetüket is megviseli.

A gyomorproblémák pedig az űrutazást megelőző karantén és az ellenőrzött élelmiszerek ellenére gyakorta fellépnek, ugyanis a csontok és az izmok mellett a bélflórának sem barátja a súlytalanság.

Van azonban egy nagyon veszélyes ellenség is, ami különösen ártalmas az emberre, de még a gyógyszereket is hamarabb lebontja, mint ameddig a szavatosságuk tart.

Ez a kozmikus sugárzás, amitől a Földön védve vagyunk, de az űrben fokozottan ki vagyunk téve a káros hatásainak.

Az űrhajósok számára is nélkülözhetetlenek a fájdalomcsillapítók, de ezek lenyelése sem olyan egyszerű feladat, mivel az a korty víz, amivel bevennék a kapszulát, egészen másképp viselkedik, mint a Földön,és infúziót sem lehet bekötni egy Föld körüli pályán keringő űrhajó fedélzetén, sőt injekcióval se nagyon próbálkozhatnak, hiszen az a buborék, aminek nem ajánlatos a vénánkba kerülnie, most egészen másképp viselkedik, mint a földi fecskendőkben.

freepik.com

Mindenesetre az a trend, hogy a világűrbe csak szuperegészséges, különlegesen kiképzett emberek jutnak el, megváltozni látszik, és bár az űrturizmus ma még éppolyan elérhetetlennek tűnik a számunkra, mint a 30-as évek elején egy tengerentúli repülőút, elképzelhető, hogy a nem túl távoli jövőben az átlagemberek számára is megfizethetőlesz az űrutazás.

Méghozzá egészségügyi kockázatok nélkül.

 

Köszönjük dr. Ducza Eszternek, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi KarGyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézete egyetemi docensének, hogy szakértelmével segített cikkünk megírásában.

 

Kiemelt kép: Envato

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!