Új szakmai iránymutatás a helyes vérnyomás mértékéről

Forrás: Medical Online
A 140/90 higanymilliméter (Hgmm) alatti (<140/90) vérnyomásértéket tekint célnak legújabb iránymutatásában az amerikai háziorvosok akadémiája, az AAFP (American Academy of Family Physicians).

A szervezet a klinikai vizsgálatok áttekintését követően publikálta ajánlását a magas vérnyomásban szenvedő felnőttek megfelelő vérnyomáskezelési gyakorlatáról.

Az irányelv a magas vérnyomásban szenvedőkre vonatkozik, függetlenül attól, hogy van-e szív- és érrendszeri betegségük és a célszintre helyezi a hangsúlyt, nem a konkrét kezelésre.

pexels.com

Az AAFP szakemberei azt javasolják, hogy a magas vérnyomásban szenvedő felnőtteket csak a 140/90 célértékig kezeljék, csökkentve ezáltal a halálozási kockázatot.

Az ajánlat szerint megfontolandó, hogy a szívinfarktus kockázatának csökkentése érdekében érdemes-e tartani a korábban ajánlott 135/85 Hgmm-nél is alacsonyabb (<135/85) vérnyomáscélértéket, mert az egyértelmű bizonyítékok szerint ez az alacsonyabb vérnyomás a csekély további előnyök mellett nagyobb kockázatokat rejthet magában.

Iránymutatásunk azért fontos, mert több, egymással versengő irányelv létezik, amelyek különböző ajánlásokat tartalmaznak a vérnyomáskezelési célértékekre – hangsúlyozza Sarah Coles, az Arizonai Egyetem Orvosi Főiskolájának docense, az irányelv kidolgozásával foglalkozó testület elnöke.

pexels.com

Neil Skolnik, a philadelphiai Temple University School of Medicine professzora is arra hívja fel a figyelmet, hogy az ajánlott helyes vérnyomásszint beállításáról több szakmai ajánlás is létezik, így például az az Amerikai Kardiológiai Szövetségé (American Heart Association – AHA), amely a magasvérnyomás-betegségre vonatkozó irányelvében a 130/80 Hgmm érték alá (<130/80) történő csökkentést javasolja.

Az AAFP új iránymutatását jelentős, általa is támogatandó változásnak tartja a korábbiakhoz képest. Az AAFP-vizsgálatok ugyanis azt igazolták, hogy a 140/90-nél alacsonyabb vérnyomáscél elérése nem járt számottevő halálozási csökkenéssel, miközben az alacsonyabb vérnyomáscélok elérése érdekében gyakran van szükség további gyógyszeres kezelésre újabb és újabb mellékhatásokkal.

 

Kiemelt kép: pexels.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!