A növényi alapú élelmiszerek fogyasztása segíthet megelőzni a demenciát
A diófélékből, tenger gyümölcseiből, teljes kiőrlésű gabonákból és zöldségekből álló mediterrán étrend csaknem egynegyedével csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát egy új kutatás szerint.
Mindez új megelőző kezelések előtt nyithatja meg az utat.
A The Guardian beszámolója szerint a BMC Medicine-ben megjelent tanulmányban szereplő adatok azt sugallják, hogy a növényi alapú élelmiszerek fogyasztása „védő hatást” fejthet ki a demenciával szemben, függetlenül az egyén genetikai kockázatától.
A kutatók úgy látják, mindez a jövőben kijelölheti az irányt az új népegészségügyi stratégiák kidolgozásához. Ehhez azonban az kell, hogy a mostani eredményeket további kutatásokkal sikerüljön alátámasztani.
A tudósok több mint 60 ezer személy adatait vizsgálták a UK Biobankon keresztül. Ez egy olyan adatbázis, ami több mint félmillió brit orvosi és életmódbeli adatait tartalmazza.
A kutatók majdnem egy évtized alatt 882 demenciában szenvedő betegeket azonosítottak, ám azt találták, hogy a mediterrán diétával élőknél 23 százalékkal alacsonyabb volt a betegség kialakulásának kockázata – függetlenül attól, hogy genetikailag mennyire volt arra hajlamos az illető.
Oliver Shannon, a Newcastle Egyetem tudósa, a tanulmány vezető szerzője szerint a megállapítás jelentős, hiszen a legfontosabb egyértelműen a megelőzés. Susan Mitchell, a brit demenciakutató központ egyik tudósa szerint fontos azt is tisztázni, hogy nincs biztos módszer a betegség kialakulásának megelőzésére.
Kiemelte: sok minden szólt eddig is az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett, az egyes diéták hatását azonban még nem vizsgálták.
David Curtis genetikus szerint az is fontos, hogy a tanulmány nem vizsgálta azt, hogy maga a mediterrán étrend jelent-e kisebb kockázatot a demencia kialakulására, vagy az, hogy akik ilyen étrendet követnek, valószínűleg egészségesebb életet is élnek, mint mások.
Kiemelt kép: freepik.com
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!