A növényi alapú élelmiszerek fogyasztása segíthet megelőzni a demenciát

Forrás: hvg.hu
Egy nemrég megjelent brit kutatási eredmény szerint aki mediterrán diétát tart, annak kisebb az esélye a demencia kialakulására.

A diófélékből, tenger gyümölcseiből, teljes kiőrlésű gabonákból és zöldségekből álló mediterrán étrend csaknem egynegyedével csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát egy új kutatás szerint.

Mindez új megelőző kezelések előtt nyithatja meg az utat.

freepik.com

A The Guardian beszámolója szerint a BMC Medicine-ben megjelent tanulmányban szereplő adatok azt sugallják, hogy a növényi alapú élelmiszerek fogyasztása „védő hatást” fejthet ki a demenciával szemben, függetlenül az egyén genetikai kockázatától.

A kutatók úgy látják, mindez a jövőben kijelölheti az irányt az új népegészségügyi stratégiák kidolgozásához. Ehhez azonban az kell, hogy a mostani eredményeket további kutatásokkal sikerüljön alátámasztani.

A tudósok több mint 60 ezer személy adatait vizsgálták a UK Biobankon keresztül. Ez egy olyan adatbázis, ami több mint félmillió brit orvosi és életmódbeli adatait tartalmazza.

A kutatók majdnem egy évtized alatt 882 demenciában szenvedő betegeket azonosítottak, ám azt találták, hogy a mediterrán diétával élőknél 23 százalékkal alacsonyabb volt a betegség kialakulásának kockázata – függetlenül attól, hogy genetikailag mennyire volt arra hajlamos az illető.

Oliver Shannon, a Newcastle Egyetem tudósa, a tanulmány vezető szerzője szerint a megállapítás jelentős, hiszen a legfontosabb egyértelműen a megelőzés. Susan Mitchell, a brit demenciakutató központ egyik tudósa szerint fontos azt is tisztázni, hogy nincs biztos módszer a betegség kialakulásának megelőzésére.

freepik.com

Kiemelte: sok minden szólt eddig is az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett, az egyes diéták hatását azonban még nem vizsgálták.

David Curtis genetikus szerint az is fontos, hogy a tanulmány nem vizsgálta azt, hogy maga a mediterrán étrend jelent-e kisebb kockázatot a demencia kialakulására, vagy az, hogy akik ilyen étrendet követnek, valószínűleg egészségesebb életet is élnek, mint mások.

 

Kiemelt kép: freepik.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!