A diófélékből, tenger gyümölcseiből, teljes kiőrlésű gabonákból és zöldségekből álló mediterrán étrend csaknem egynegyedével csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát egy új kutatás szerint.
Mindez új megelőző kezelések előtt nyithatja meg az utat.
A The Guardian beszámolója szerint a BMC Medicine-ben megjelent tanulmányban szereplő adatok azt sugallják, hogy a növényi alapú élelmiszerek fogyasztása „védő hatást” fejthet ki a demenciával szemben, függetlenül az egyén genetikai kockázatától.
A kutatók úgy látják, mindez a jövőben kijelölheti az irányt az új népegészségügyi stratégiák kidolgozásához. Ehhez azonban az kell, hogy a mostani eredményeket további kutatásokkal sikerüljön alátámasztani.
A tudósok több mint 60 ezer személy adatait vizsgálták a UK Biobankon keresztül. Ez egy olyan adatbázis, ami több mint félmillió brit orvosi és életmódbeli adatait tartalmazza.
A kutatók majdnem egy évtized alatt 882 demenciában szenvedő betegeket azonosítottak, ám azt találták, hogy a mediterrán diétával élőknél 23 százalékkal alacsonyabb volt a betegség kialakulásának kockázata – függetlenül attól, hogy genetikailag mennyire volt arra hajlamos az illető.
Oliver Shannon, a Newcastle Egyetem tudósa, a tanulmány vezető szerzője szerint a megállapítás jelentős, hiszen a legfontosabb egyértelműen a megelőzés. Susan Mitchell, a brit demenciakutató központ egyik tudósa szerint fontos azt is tisztázni, hogy nincs biztos módszer a betegség kialakulásának megelőzésére.
Kiemelte: sok minden szólt eddig is az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett, az egyes diéták hatását azonban még nem vizsgálták.
David Curtis genetikus szerint az is fontos, hogy a tanulmány nem vizsgálta azt, hogy maga a mediterrán étrend jelent-e kisebb kockázatot a demencia kialakulására, vagy az, hogy akik ilyen étrendet követnek, valószínűleg egészségesebb életet is élnek, mint mások.
Kiemelt kép: freepik.com