Kiegyensúlyozott táplálkozással, pihenéssel és mozgással elkerülhető a tavaszi fáradtság

Forrás: Semmelweis Egyetem
A változatos, vitamindús, tudatosan összeállított étrend, a rendszeres testmozgás és a minőségi, 8 órás alvás a leghatékonyabb módja annak, hogy elkerüljük a tavasszal jelentkező kimerültséget, más néven a tavaszi fáradtságot. A jó közérzethez hozzátartozik, hogy együnk, ha éhesek vagyunk, aludjunk, ha álmosak vagyunk és mozogjunk, sportoljunk a szabadban – javasolja Szabó Adrienn, a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika dietetikusa, aki egy 3 napos mintaétrendet is ajánl.

Természetes folyamat, hogy a hideg, sötét, téli hónapok után a tavasz beköszöntével és a hőmérséklet emelkedésével az energiaigény megváltozik. A napsütéses órák számának növekedésével ugyanis többet vagyunk ébren, aktívabbak vagyunk, emiatt kevesebbet alszunk.

Szabó AdriennAz alvást szabályozó melatonin hormon szintje mindezek hatására csökken, ez pedig változást okoz a szervezetben. A sejtek az éjszakai pihenés közben regenerálódnak legjobban, és aki nem piheni ki magát, az fáradtabb, enerváltabb lehet – mondja Szabó Adrienn.

Hozzáteszi: ahhoz, hogy ezt az állapotot elkerüljük, az étkezésre, a vitaminokra és a mozgásra is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Az egészség megőrzéséhez, a fáradtság leküzdéséhez szükség van a megfelelő vitaminszintre, és a természetes vitaminforrásokra, mint a friss zöldségek, gyümölcsök, az olajos magvak, gabonafélék, hüvelyesek.

Vannak azonban olyan mikrotápanyagok, amelyek kifejezetten az állati eredetű nyersanyagokban fordulnak elő: a tejtermékekben, húsokban, a halakban, a tojásban – emeli ki a szakember.

A hőmérséklet emelkedésével kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket, a fáradtsággal együtt azonban nő az ember étvágya, ezért érdemes figyelni arra, hogy mit mivel fogyasztunk.

Egy jól összeválogatott menüsor hozzájárul ahhoz, hogy minden évszakban jól érezzük magunkat – mutat rá Szabó Adrienn.

Az alábbi, felnőtteknek szóló étrend inkább egy inspiráció a változatos, tavaszi étkezéshez, szezonális alapanyagokkal. A táblázat nem tartalmaz pontos mennyiségeket, mivel az mindenki számára más és más lesz.

Az étkezés mellett fontos a bőséges folyadékfogyasztás, minden étkezéshez javasolt egy nagy pohár vizet meginni.

Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

Kiemelt kép: pexels.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!