Milyen gyakran kell cserélni a fogkefénket?

Forrás: Marie Claire
Az Oral Health Foundation (a világ egyik vezető szájegészségügyi szervezete) szerint a fogkefénket háromhavonta kellene kicserélnünk, különben megsérülhet az ínyünk és a fogainkat sem tudjuk megfelelően tisztítani. Emellett persze a rendszeres fogorvosi ellenőrzésről sem szabad elfeledkeznünk, így ha már régen jártunk viziten, ideje felkeresnünk egy szakembert!

Ezeket a tanácsokat nem csak fogaink egészsége miatt érdemes megfogadnunk: a tanulmányok azt mutatják, hogy a rendszeres és megfelelő fogmosás segíthet csökkenteni a neurológiai, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a tüdőgyulladás kockázatát.

Ha a sörték kifeszülnek, elhasználódtak, vagy kevésbé merevek, akkor eljött a váltás ideje, és akkor is érdemes kidobnunk a kukába a használt fogkefét, ha betegeskedtünk az elmúlt időben.

freepik.com

Mi történik, ha nem cseréljük rendszeresen a fogkefénket?

Ha nem cseréljük rendszeresen a fogkefénket, könnyen felhalmozódhat fogainkon a lepedék, ami fogszuvasodást és fogínybetegséget eredményezhet, ez pedig súlyos esetekben akár fogaink elvesztéséhez is vezethet.

Ahhoz, hogy tovább használhassuk az eszközt, fontos, hogy használat után alaposan lemossuk vízzel, közben pedig ne nyomjuk rá szorosan a fogainkra. Ezzel ugyanis nemcsak az ínyünket károsíthatjuk, hanem a fogkefénket is.

Érdemes a fogkefét 45 fokos szögben tartani, és nem is kell túl erősen megfogni, tároláskor pedig érdemes úgy elhelyezni, hogy mások fogkeféivel ne érintkezzen.

 

Kiemelt kép: freepik.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!