Bebizonyították: tényleg együttérzőbbek a nők

2023. 03. 14.
Forrás: hvg.hu
Az empátia az a képesség, hogy bele tudjuk élni magunkat mások helyzetébe. A kognitív empátia ennél szűkebb, elsősorban a másik személy érzéseire, gondolataira vonatkozik. Általános megfigyelés, hogy a nők jobban észreveszik, ha valaki megsértődik, rosszkedvű vagy ideges, és ezt a tényt most egy nagyszabású kutatás is alátámasztotta – írja a ZME Science.

Az úgynevezett Reading the Mind in the Eyes (a gondolatok olvasása a szemekből) tesztet korábban is széles körben alkalmazták annak mérésére, hogy valaki hogyan ismeri fel mások gondolatait és érzéseit.

E teszt végrehajtása során arra kérik a résztvevőket, hogy válasszák ki, melyik szó írja le a legjobban, hogy mit gondolhat vagy mit érezhet egy fényképen látható személy.

pexels.com

Azt már korábbi vizsgálatok is mutatták, hogy a nők rendre jobban teljesítettek ebben a tesztben, mint a férfiak, azonban ezekbe csak kevés vizsgálati alanyt vontak be. A mostani kutatás viszont jóval kiterjedtebb volt ezeknél.

Egy multidiszciplináris kutatócsoport ugyanis egyesítette az online platformokról származó mintákat, s így összességében több mint 300 ezer személy adatait elemezhették 57 országból, azaz az egész világra kiterjedően.

„Csak nagyon nagy adathalmazok esetén mondhatjuk biztosra, hogy a nők valóban empatikusabbak, mint az erősebbik nem képviselői – nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője.
Valójában egyetlen olyan országot sem találtak, ahol a férfiak jobban teljesítettek volna a tesztben.

freepik.com

A nemek közötti, empátiában mutatott különbségek jobb megértése segítheti a kutatókat annak kiderítésében, hogy miért érintik bizonyos mentális egészségügyi problémák jobban a férfiakat, mint a nőket.

A mostani, az Egyesült Államok tudományos akadémiájának PNAS című folyóiratában megjelent tanulmány eredményei abban is segíthetnek a szakembereknek, hogy jobban megértésék és támogassák azokat az embereket, akik nehezen értelmezik az arckifejezéseket.

 

Kiemelt kép: stock.adobe.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!