Mi az az agyköd és mit tehetünk ellene?

Forrás: Marie Claire
Mindannyiunkkal megtörtént már, hogy mire bementünk egy szobába, már el is felejtettük, hogy mért mentünk oda. Vagy a barátainkkal való beszélgetések közepette szótalálási gondunk akadt. Vagy amikor koncentrálni próbálunk az olvasott könyvre, az már szinte olyan, mintha egy sűrű cukorszirupon próbálnánk átgázolni. Az agyködnek sokféle jele lehet, gyakori jelenség és nagyon meg tudja nehezíteni az életünket.

Mit is jelent az agyköd?

„Az agyköd inkább egy köznapi leírás, mintsem orvosi diagnózis” – mondja Dr. Fiona McCarthy, esztétika orvos és onkológus.

„A betegek gyakran arra panaszkodnak, hogy gondolkodásuk nem tiszta, feledékenyek, nehezen tudnak koncentrálni a dolgokra és szótalálási gondjaik vannak.” 

Vannak, akik mentális fáradtságnak nevezik, de az agyködnek nem kell állandó elemnek lennie az életünkben, vannak rá megoldások.

Mik lehetnek a kiváltó okok?

Számos magyarázat lehet az agyköd kialakulására. Amint azonosítottuk az okot/okokat, megkezdhetjük annak megoldását.

freepik.com

Íme hat lehetséges kiváltó ok a legfrissebb kutatások szerint:

  • Stressz: A krónikus stressz növelheti a vérnyomást, gyengítheti az immunrendszert és depressziót válthat ki. Emellett szellemi fáradtságot is okozhat. Amikor az agyunk kimerült, nehezebbé válik a gondolkodás, az érvelés és az összpontosítás.
  • Alváshiány: A rossz alvásminőség nagyban befolyásolhatja az agyunk működését. A cél 8-9 óra alvás lenne naponta. A kevés alvás gyenge koncentrációhoz és zavaros gondolkodáshoz vezethet.
  • Hormonális változások: A hormonális változások is okozhatnak agyködöt. A progeszteron és az ösztrogén hormonok szintje megnövekednek a terhesség alatt. A változás befolyásolhatja a memóriát és rövid távú kognitív károsodást okozhat. A menopauza idején csökken az ösztrogénszint, ez feledékenységet és gyenge koncentrációképességet okozhat.
  • Étrend: Étrendünk milyensége is szerepet játszhat az agyköd kialakulásában. A B12-vitamin nagyban befolyásolja az egészséges agyműködést, hiánya pedig az agyunk lelassulását idézheti elő. Ha ételallergiánk vagy étekérzékenységünk van, akkor bizonyos ételek fogyasztása is okozhat agyködöt (ilyenek például a tejtermékek vagy a földimogyoró).
  • Gyógyszerek: Ha gyógyszerszedés mellett észleljük az agyköd jeleit, akkor keressük fel az orvosunkat. Ezek akár a szedett gyógyszerek mellékhatásai is lehetnek. Az adag csökkentése vagy egy másik gyógyszerre való átváltás javíthat a tüneteken. Az agyköd a kemoterápia utóhatása is lehet – ezt kemo-agynak nevezik.
  • Egészségügyi állapot: A gyulladással, fáradtsággal vagy a vércukorszint változásával kapcsolatos egészségügyi állapotok szintén okozhatnak mentális fáradtságot. Ezeken kívül még nagyon sok betegség okozhat agyködöt: depresszió, cukorbetegség, migrén, Alzheimer-kór, autoimmun betegségek (például lupusz), vagy éppen vírusfertőzések, mint a COVID-19.

 Mi a teendő, ha agyi ködben szenvedünk? 

unsplash.com

„Elsősorban azt javaslom, hogy vizsgálja meg az életmódját, és mérje fel, hogy van-e benne olyan, ami orvosolható” – mondja Dr. McCarthy. „A rossz alvás és a stressz jelentősen hozzájárulnak az agyi köd kialakulásához.
Fontos, hogy mindkettőt egészséges szinten tartsuk” – teszi hozzá. Ha a tünetek nem enyhülnek, akkor érdemes felkeresni a háziorvosunkat, aki kizárja a mögöttes egészségügyi okokat, és tanácsokkal láthat el bennünket.  

Néhány módszer az agyköd kezelésére

Vércukorszint kiegyensúlyozása 

A kiegyensúlyozott vércukorszint az egészséges táplálkozás hozadéka. Fontos, hogy kerüljük a feldolgozott élelmiszereket. A mediterrán étrend lehet az egyik legmegfelelőbb választás.

Kutatások szerint ez az étrend csökkenti a cukorbetegség, a memóriavesztés és a depresszió minden kockázatát. „Jól kiegyensúlyozott, vitaminokban és ásványi anyagokban, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag életmód a javasolt” – mondja Dr. McCarthy.

Eggyel kevesebb kávé

A nap folyamán a sokadik kávét javasolt lecserélni valami másra. „A koffein súlyosbítja az agyköd tüneteit: túlzott használata hatással lehet az alvásra, aminek hiánya fokozza az agyködöt. Ez egy ördögi kör” – magyarázza Dr. McCarthy.  

pexesl.com

Pihenés  

Mivel a stressz az egyik leggyakoribb oka az agyködnek, minden olyan módszer jó ötlet, amellyel segíthet a lélek és a test ellazulásában. Kutatások kimutatták, hogy a különböző légzési technikák (például 5 másodperces belégzés, 8 másodperces kilégzés) segíthetnek megőrizni a nyugalmunkat.

Folyamatos gyakorlásukkal megtanulhatjuk kezelni a mindennapi stresszhatásokat. Meg kell találnunk, hogyan tudjuk a legjobban levezetni a stresszt. Ez lehet egy hosszú fürdő, találkozás a barátainkkal, olvasás stb. – és ezeket a praktikákat alkalmazzuk a mindennapjainkban.  

Mozgás

 „A testmozgás nagyon fontos. Segíti az embereket a számukra ideális testsúly elérésében, valamint csökkenti a vércukorszintet. A túlsúly – azon belül a zsírszövetek – gyulladást okozhatnak a testben.” – mondja Joel Evans, a The Institute for Functional Medicine alapítója és vezetője. 

Nem az a fontos, hogy milyen fajta testmozgást végzünk, hanem annak a rendszerszintű jelenléte.  

pexels.com

Agytornáztatás

Az agyköd kezelésének egyik legjobb módszere, ha folyamatos kihívásoknak tesszük ki az agyunkat. Ezek lehetnek keresztrejtvények, különböző típusú fejtörők, sudokuk. Ezek mellett az olvasás is folyamatos gondolkodásra készteti az agyat.  

Foglalkozzunk a tünetekkel!

Az agyköd frusztráló lehet, de vannak rá különböző megoldások, gyógymódok. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk a jelentkező tüneteket. A kezelés hiánya nagyban befolyásolhatja az életünket. Ha a kiváltó okokat kezeljük, akkor agyi egészségünk nagyban javulhat. 

 

Kiemelt kép: stock.adobe.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!