Kifejlesztették a gépet, ami képes a vérből kimutatni a rákot

2023. 03. 08.
Forrás: hvg.hu
A Sydney-i Műszaki Egyetem (UTS) mérnökei egy olyan új eszközt fejlesztettek ki, amely egy vérmintából képes kimutatni a rákos sejteket, valamint elemzi is azokat – számolt be róla az Interesting Engineering. A találmány milliók életét mentheti meg.

A készülék az invazív beavatkozással járó biopsziás vizsgálatok alternatívája lehet, de abban is segíthet, hogy a kezelés során folyamatosan monitorozni lehessen a beteget.

Ahogy a lap is megjegyzi: a rákos megbetegedés korai felismerése létfontosságú, tekintettel arra, hogy az egyik vezető halálokként tartják számon a világon. Az ilyen megbetegedések egy része műtéti kezelést igényel, ezért fontos az olyan vizsgálatok kifejlesztése, amely minél kevesebb beavatkozással jár. Az eszközről a Biosensors and Bioelectronics című tudományos lapban írtak a kutatók.

freepik.com

Majid Warkiani, a UTS egyik tudósa szerint a vérvizsgálat sokkal kevésbé invazív beavatkozás, mint egy szöveti biopszia, és lehetővé teszi az orvosok számára, hogy a vizsgálatot akár többször is elvégezzék anélkül, hogy ezzel veszélyeztetnék a beteg állapotát.

Az eszköznek a The Static Droplet Microfluidic nevet adták a kutatók. A készülék képes azonosítani azokat a daganatsejteket, amelyek leváltak az eredeti tumorról, és bekerültek a véráramba. A szerkezet a tumorsejteket az egyedi anyagcsere-jellemzőire fókuszálva képes megkülönböztetni a normál vérsejtektől.

Az eszköz működése Otto Warburg 1920-as felfedezésére épül, amely szerint a tumorsejtek sok glükózt fogyasztanak, így több laktátot termelnek.

A daganatsejt kimutatása után azokat genetikai és molekuláris vizsgálatnak vethetik alá, ami segít a betegség azonosításában és kategorizálásában. Ennek köszönhetően személyre szabott kezelési terveket lehet kidolgozni.

© Majid Warkiani

Az eszköz használata azért is lehet rendkívül fontos, mert a rákos megbetegedéseknél az áttétet a véráramba bekerülő és ott keringő sejtek okozzák. A rákkal összefüggő halálozások 90 százaléka ennek a számlájára írható.

A szerkezetet most szabadalmaztatni szeretnék az orvosok, és azt tervezik, hogy piacra dobják azt.

 

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!