Allergia is állhat a visszatérő betegségek hátterében

Forrás: Pharma Online
A kórokozók közösségben való gyors terjedése mellett az immunrendszer éretlensége is hozzájárul a gyakori gyermekkori betegségekhez. Emiatt természetesnek vesszük, ha egy gyermek évente 5-6 alkalommal beteg. Akkor azonban érdemes a háttérben egyéb okot is keresni, ha a betegségek ennél gyakoribbak, szinte összefüggőek az őszi és téli hónapokban, vagy egyéb tünetek is jelentkeznek.

Allergia miatt fogékonyabb a betegségekre

Az egyéb tünetek lehetnek például elhúzódó köhögés, vagy náthás tünetek, orrfolyás, orrdugulás. Gyakori tüsszögés, szem- és orrviszketés is figyelmeztető jelek, hogy nem pusztán megfázásról van szó, hanem allergia alakult ki a gyermeknél, ezek pedig valójában a szénanátha tünetei. 

freepik.com

Balogh Ádám elmondta, hogy a nem kezelt allergia miatt az orrnyálkahártya gyulladásban van, így védtelenebb a kórokozókkal szemben. A fel nem ismert allergia miatt tehát gyakoribb megbetegedések alakulhatnak ki.

Ha tehát a gyermeknél a felsorolt tünetek tartósan jelen vannak, akkor gondoljunk az allergia lehetőségére is. Ne tévesszük össze a náthával, mely 7-10 nap alatt gyógyul, az allergia viszont hetekig, hónapokig tartó náthaszerű tünetekkel jár.

Az allergia kezelése nem csak ezért fontos

Ebben az időszakban még nem kezdődött meg a pollenszezon, tehát az allergiát nagy valószínűséggel valamilyen beltéri allergén váltja ki. Ez lehet penészgomba, háziporatka, de a lakásban velünk élő háziállat is okozhatja.

Ahhoz, hogy a kiváltó okot meghatározzuk, allergiavizsgálatot kell végezni. A diagnózis alapján személyre szabott kezelést tudunk összeállítani. A megfelelő szerekkel megszüntethetjük a gyulladást, és az orrnyálkahártya ismét el tudja majd látni természetes védekező funkcióját.

pexels.com

Balogh Ádám arra is felhívta a figyelmet, hogy a mielőbbi felismerés ezen túl azért is nagyon fontos, mert a kezeletlen allergia további szövődményekhez vezethet.

Újabb allergiák alakulhatnak ki és asztmás tünetek is jelentkezhetnek. Szénanátha már 2-3 éves korban is kialakulhat, ezért az elhúzódó náthás panaszok esetén gondoljunk az allergia lehetőségére is!

 

Kiemelt kép: freepik.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!