Feltérképezik a magyarok gyógyszerhasználati szokásait

2023. 03. 02.
Forrás: Pharma Online
Az ELTE kutatói online kérdőíves vizsgálattal szeretnék jobban megérteni a napi rendszerességgel szedett altató-, nyugtató-, szorongásoldó szerek használatának okát.

A függőséget okozó drogok gyakran szerepelnek kutatásokban, tudományos felmérésekben, de kevésbé feltérképezett terület bizonyos gyógyszerek használata.

Erre utal egy ELTE által kezdeményezett új kutatás felhívása is, ami így fogalmaz:

„Érdekes módon jóval kevesebbet tudunk a különböző gyógyszerek, altató-, nyugtató-, szorongásoldó szerek használatáról, annak ellenére, hogy ezek sokkal többek életében vannak jelen, akár mindennapi rendszerességgel is, akár orvosi rendelvényre, akár anélkül.”

freepik.com

A kutatók most egy online kérdőíves vizsgálattal szeretnék jobban megérteni ezen gyógyszerek használatának jellemzőit. Kik és miért használják inkább ezeket a szereket?

Mit tapasztalnak a szerek használatakor vagy annak következményeként? Orvosi rendelvényre vagy inkább anélkül használják ezeket, és ha orvosi rendelvényre, akkor betartják-e az előírásokat?

A kutatók ilyen és hasonló kérdésekre keresik a válaszokat.

A kérdőív ezen a linken elérhető, bárki kitöltheti, aki elmúlt 18 éves, és segíteni szeretné a kutatók munkáját.

A kitöltés nagyjából 20 percet vesz igénybe, ráadásul a résztvevők között a vizsgálat lezárása után nyereményeket sorsolnak majd ki.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!